Na hlavný obsah

Pediatri nemajú komu odovzdať svoj obvod. Niektorí ordinujú aj po sedemdesiatke

Zaťažujú ich najmä služby na pohotovosti.

Pediatri nemajú komu odovzdať svoj obvod. Niektorí ordinujú aj po sedemdesiatke
V Nitrianskom okrese ordinuje 30 detských ambulantných lekárov. Foto: RTVS

Priemerný vek primárnych pediatrov na Slovensku je 60 rokov. Keďže ich nemá kto vystriedať, niektorí z nich ordinujú ešte aj po sedemdesiatke. Zaťažujú ich najmä služby na pohotovosti. Obávajú sa, že to môže byť na úkor ich pacientov v obvode.

Už 72-ročná detská lekárka má svoju ordináciu vo Výčapoch-Opatovciach v okrese Nitra štyri desaťročia. Pred šiestimi rokmi prevzala vo vedľajších Preseľanoch aj obvod za zosnulú kolegyňu.

Hovorí, že každodennú prácu od siedmej do šestnástej zatiaľ zvláda. Večerné pohotovosti ju však zaťažujú. „Mám hrôzu už predtým, keď tam idem, pretože automaticky ja už idem unavená z práce. Je to psychická záťaž. Lekárov penzistov by som už do služieb nedávala,“ vysvetlila detská lekárka vo Výčapoch-Opatovciach Viera Uramová.

Nedostatku pediatrov na Slovensku sa v Správach RTVS z regiónov venoval redaktor Miroslav Lyko:

Mladí nemajú záujem pracovať na vidieku

Starosta Preselian chcel detskú lekárku odbremeniť, náhradu za ňu nenašiel. „Mladí pediatri nemajú záujem pôsobiť na vidieku,“ priblížil starosta obce Preseľany Daniel Šiška.

V Nitrianskom okrese ordinuje 30 detských ambulantných lekárov. Desiati z nich majú okolo sedemdesiatky. Ak by odišli na dôchodok, bez lekára zostane vyše 12-tisíc detí.

„Sú to už lekári, ktorí čakajú na operácie srdca a už nezvládajú pracovať v ambulancii a presúvať sa do pohotovostných služieb. Starneme a mladí lekári prichádzajú len občas,“ povedala detská lekárka v Nitre Zuzana Miškejeová.

Nepreťažovanie pediatrov

Ambulantnú pohotovostnú službu rieši ministerstvo zdravotníctva v spolupráci s hlavnou odborníčku pre primárnu pediatriu a so Združením miest a obcí Slovenska (ZMOS). Zhodli sa, že prioritou je ambulantná starostlivosť a nepreťažovanie pediatrov.

„Ak neskrátime a neuberieme starším doktorom, že nebudú musieť toľko slúžiť, odídu aj počas dňa,“ vysvetlila hlavná odborníčka ministerstva zdravotníctva pre primárnu pediatriu Elena Prokopová.

Riešením by malo byť spájanie niektorých pevných bodov pohotovostnej služby a skrátenie ordinačných hodín na pohotovosti.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Regióny