Na hlavný obsah

Peniaze určené pre košické oceliarne vláda využije inak. Hľadá nové riešenia

Ide o jednu z mnohých zmien v pláne obnovy.

Peniaze určené pre košické oceliarne vláda využije inak. Hľadá nové riešenia
Ilustračná snímka z košickej oceliarne. Foto: RTVS

Vláda chce 300 miliónov eur z plánu obnovy, pôvodne určených pre U.S. Steel, presunúť na iné projekty. Peniaze by sa však mali použiť na znižovanie emisií v priemysle. Ide o jednu z 12 zmien v pláne obnovy, o ktorých diskutovala vláda. V najbližších mesiacoch pošle upravený dokument na schválenie do Bruselu.

Vláda určila 12 cieľov v rámci plánu obnovy, ktoré sa už nestihnú zrealizovať. Peniaze sa preto majú presunúť. Najväčšia zmena sa dotýka rezortu životného prostredia a košických oceliarní.

„Tam musíme hľadať alternatívu k elektrickým vysokým peciam, ktoré US Steel plánoval postaviť. Avšak z pohľadu nejasnosti budúceho vlastníka a nejasnosti plánov budúceho vlastníka s touto fabrikou musíme počkať,“ ozrejmil podpredseda vlády pre plán obnovy a znalostnú ekonomiku Peter Kmec.

Téme financovania z plánu obnovy sa v Správach RTVS venoval redaktor Vladimír Amrich:

„Hľadáme riešenia, ako použiť prvých 300 miliónov na iné dekarbonizačné schémy a zároveň mať uložených iných 300 miliónov na prípadnú potrebu, ak by to, povedzme japonský investor vyžadoval,“ priblížil minister životného prostredia Tomáš Taraba.

Kam presne budú stovky miliónov eur presunuté, zatiaľ nie je jasné. Vláda chce najprv počuť návrhy od zástupcov priemyslu.

„Priestor vidíme napríklad v obnoviteľných zdrojoch elektriny, vo veterných parkoch, solárnych energiách pre podniky, takisto podpora výroby nejakého lokálneho vodíka,“ informoval generálny sekretár Asociácie priemyselných zväzov a dopravy Andrej Lasz.

„Plus ešte si aj viem predstaviť nejaké dotačné schémy, napríklad pri energetickej úspore, napríklad domácností a podobne,“ dodal Tomáš Taraba.

Presun sa týka aj menších projektov

Presúvať sa budú aj peniaze na menšie projekty v rámci školstva a zdravotníctva. Technické rokovania s Európskou komisiou by mali byť uzavreté do júna. Otvorenou otázkou naďalej zostáva, koľko peňazí zo štvrtej platby za 924 miliónov Slovensko napokon dostane. Brusel pred časom pozastavil jej vyhodnocovanie.

„Tam sa to týka predovšetkým 13. dôchodkov a udržateľnosti dôchodkového systému. Tam by mala ešte prebehnúť legislatíva na aprílovej schôdzi,“ podotkol Peter Kmec.

„Budeme sa snažiť doručiť do parlamentu nový návrh zákona o rozpočtových pravidlách, ktorý upravuje výdavkové limity v súlade s novými pravidlami, ktoré sme si dohodli s ministrami financií na Econfine a euroskupine,“ uviedol minister financií Ladislav Kamenický.

Dôvodom pozastavenia vyhodnocovania štvrtej platby bola aj novela trestného zákona. „Bolo to stretnutie, ktoré sme si my vyžiadali, čiže sme informovali o tom, ako pokračuje prijímanie novely aj z hľadiska rozhodnutia ústavného súdu, takže štandardné rokovanie,“ zhodnotil minister spravodlivosti Boris Susko.

Vicepremiér Peter Kmec neočakáva, že Európska komisia bude mať voči zmenám v pláne obnovy výhrady.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko