Na hlavný obsah

Prieskum AKO: Dve tretiny voličov Š. Harabina budú voliť P. Pellegriniho, štvrtina nevoličov zasa I. Korčoka

Veľká časť nevoličov nepôjde k urnám ani v druhom kole.

Prieskum AKO: Dve tretiny voličov Š. Harabina budú voliť P. Pellegriniho, štvrtina nevoličov zasa I. Korčoka
Ilustračná snímka. Foto: TASR/Michal Svítok

V druhom kole prezidentských volieb bude 68 percent voličov Štefana Harabina voliť Petra Pellegriniho. Štvrtina nevoličov z prvého kola by svoj hlas odovzdala Ivanovi Korčokovi. Vyplýva to z prieskumu agentúry AKO pre TV JOJ.

Voliči Ivana Korčoka sú rozhodnutí, že zaňho zahlasujú aj v druhom kole, s výnimkou troch percent z nich. Táto frakcia chce odovzdať hlas Petrovi Pellegrinimu. Podobný scenár agentúra opisuje aj pri Pellegriniho voličoch. Sedem percent z nich sa ešte nerozhodlo, komu odovzdajú hlas v druhom kole volieb.

Vyše dve tretiny (68 percent) voličov Štefana Harabina by volilo Pellegriniho, Korčoka len šesť percent. Desatina jeho podporovateľov z prvého kola však voliť v druhom kole neplánuje. Favorita z dvojice Pellegini Korčok si ešte nevybralo 16 percent.

Voliči štvrtého najúspešnejšieho kandidáta Krisztiána Forróa, ktorý vyhral voľby v okresoch Komárno a Dunajská Streda, by podľa AKO väčšinou volili Korčoka (31 percent). Viac ako štvrtinu (28 percent) by však oslovil aj Pellegrini. Ďalších 31 percent nevie, komu odovzdá hlas, 11 percent voliť v druhom kole neplánuje.

Viac ako polovica voličov Igora Matoviča (56 percent) v druhom kole zahlasuje za Korčoka. Zhruba pätina (20 percent) pôjde voliť Pellegriniho. Z jeho voličov za zatiaľ nerozhodlo 13 percent, desatina deklaruje, že voliť nepôjde.

Nevoliči vo väčšine (44 percent) neplánujú ísť k urnám ani v druhom kole. Štvrtina však deklaruje, že bude voliť Korčoka. Pellegrinimu by svoj hlas odovzdalo 15 percent, nerozhodnutých je podľa agentúry AKO 16 percent nevoličov.

Voliči Kubiša, Kotlebu a Dubovského

Nadpolovičná väčšina voličov Jána Kubiša (51 percent) bude v druhom kole voliť Pellegriniho. Korčoka plánuje voliť 30 percent z nich. Nerozhodnutých je 16 percent voličov Kubiša, voliť neplánujú ísť tri percentá.

Voliči Patrika Dubovského v druhom kole plánujú voliť Korčoka, vyjadrilo sa tak 63 percent jeho voličov. Ďalších 16 percent odovzdá hlas Pellegrinimu. Voliť neplánuje päť percent, nerozhodnutých je 16 percent.

Podporovatelia Mariana Kotlebu väčšinou plánujú hlasovať za Pellegriniho (48 percent). Časť jeho voličov by však volila aj Korčoka (12 percent). Jedna pätina z jeho voličov nevie, za koho v druhom kole zahlasuje. Ďalšia pätina sa vyjadrila, že voliť nepôjde.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko