Na hlavný obsah

Putin nebol favoritom všade. Mimo Ruska ho na viacerých miestach porazil protikandidát za stranu Noví ľudia

Vyhral napríklad aj v Prahe.

Putin nebol favoritom všade. Mimo Ruska ho na viacerých miestach porazil protikandidát za stranu Noví ľudia
Zľava Vladislav Davankov a Vladimir Putin. Foto: TASR/AP, koláž RTVS

V ruských voľbách porazil súčasného prezidenta Vladimira Putina vo viacerých mestách mimo Ruska kandidát za stranu Noví ľudia Vladislav Davankov. Uviedol to server Meduza. Podľa neho Davankov vyhral v Prahe, Varšave, Haagu, Vilniuse, Jerevane alebo v Haife, kde hlasovali ruskí emigranti. Vo väčšine ďalších miest však podľa serveru Putin zvíťazil.

V Prahe, kde zriadili jedinú hlasovaciu miestnosť pre Rusov žijúcich v ČR, získal Davankov takmer 60 percent hlasov, zatiaľ čo Putin necelých 16 percent. S viac ako päťdesiatpercentným ziskom Davankov zvíťazil aj vo Varšave a v Haagu. V Jerevane získal 49,85 percenta hlasov.

Server Vinegret.cz, zameraný na rusky hovoriacich emigrantov žijúcich v Česku, vysvetlil Davankovo víťazstvo tým, že ho pred voľbami podporilo viacero ruských opozičných osobností. A to vrátane Maxima Kaca, ktorý v minulosti spolupracoval so známym kritikom Kremľa Alexejom Navaľným.

Kac podľa serveru vyjadril názor, že Davankov je jediným kandidátom s protivojnovou pozíciou. Davankov však nikdy verejne ruskú inváziu na Ukrajinu neodsúdil a obmedzil sa iba na sľub, že v prípade zvolenia by presadzoval mierové rokovania založené na podmienkach Ruska. Poznamenal server.

Davankovo meno figuruje na sankčných zoznamoch Európskej únie a USA. Tie ho považujú za podporovateľa ruskej invázie na Ukrajinu.

Z európskych miest Putin zvíťazil napríklad v Rige so ziskom 68 percent hlasov alebo v Tallinne, kde zaň hlasovalo 75 percent voličov. V Sofii získal bezmála 60 percent hlasov. Aj v týchto mestách boli Davankove výsledky o poznanie lepšie ako v samotnom Rusku.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet