Na hlavný obsah

R. Fico: Boj proti korupcii sa dostal do extrémneho stavu. Riešenie vidí v prevencii, nie trestaní

Robert Fico hovoril o korupcii na konferencii Integrity fórum 2024.

R. Fico: Boj proti korupcii sa dostal do extrémneho stavu. Riešenie vidí v prevencii, nie trestaní
Na snímke premiér SR Robert Fico. Foto: TASR/Jaroslav Novák

Boj proti korupcii sa na Slovensku dostal do extrémneho stavu. Vyhlásil to premiér Robert Fico na konferencii Integrity fórum 2024, ktorá je zameraná na boj s korupciou vo verejnej správe. Organizuje ho Úradu vlády a tím expertov z OECD. Extrémnosť sa podľa premiéra prejavila v porušovaní ľudských práv pri stíhaní korupcie v rokoch 2020 až 2023.

Štátni funkcionári sa podľa premiéra boja prijímať niektoré rozhodnutia spojené s financiami, lebo by hneď boli podozriví z korupcie.

„Čokoľvek minister mojej vlády podpíše, okamžite je zlodej a nikto sa zaňho nepostaví. Ani zďaleka ten problém s korupciou nie je taký, ako ho nafúkali médiá, mimovládne organizácie a politickí oponenti,“ vyhlásil premiér SR Robert Fico.

Nórsko spolufinancuje protikorupčné aktivity aj u nás. Poukazuje na to, že tí, ktorí chcú proti korupcii bojovať, sú často osočovaní.

„Novinári a iní, ktorí odhaľujú korupciu, sú pre svoju prácu prenasledovaní, vyhrážajú sa im, násilne napádajú, väznia alebo dokonca vraždia,“ uviedla splnomocnená veľvyslankyňa Nórskeho kráľovstva v SR Susan Eckey.

Rebríčky vnímania korupcie ukazujú, že obyvatelia Slovenska problém vidia. Korupciu vnímajú oveľa viac, ako je priemer Európskej únie.

„Podľa Eurobarometra 2023 si 82 percent občanov Slovenska myslí, že korupcia je rozšírená, v porovnaní so 70 percentami v priemere v celej EÚ. Ani tých 70 percent nie je dobrých,“ podotkla riaditeľka pre správu vecí verejných OECD Elsa Pilichowski.

Téme korupcie na Slovensku sa v Správach RTVS venovala redaktorka Karolína Janičíková:

Skôr prevencia ako trestanie, myslí si vláda

Podľa úradu vlády by sme sa na Slovensku v boji proti korupcii mali zamerať viac na prevenciu ako trestanie. Premiér opäť zdôraznil, že 20-ročné trestné sadzby sú nezmysel. „Skôr ten trest plní úlohu odplaty represie, možno izolácie páchateľa,“ dodal Fico. Využívať by sa podľa neho mali viac alternatívne tresty.

„Dlhší čas osoby vo výkone trestu neznamená jeho resocializáciu. My tú osobu potrebujeme navrátiť do spoločnosti, aby nám znovu zarábala a legálne, samozrejme, aby sa starala o rodinu, aby bola prínosom pre spoločnosť,“ ozrejmil Tomáš Strémy z Právnickej fakulty Komenského univerzity v Brtislave.

Podľa výskumu Transparency International v období rokov 2020 až 2022 sa 95 percent korupčných káuz skončilo odsúdením, ani v jednom prípade však súd nevymeral trest vyšší ako 10 rokov.

„Pokiaľ bol uložený nepodmienečný trest, čo sú naozaj rádovo jednotky prípadov, tak ide o obdobie v dĺžke niekoľkých rokov. Tie najdlhšie tresty boli zväčša revidované následne najvyšším súdom,“ informoval právnik z Transparency International Slovensko Ján Ivančík.

Znižovanie trestných sadzieb za korupciu je súčasťou schválenej novely Trestného zákona. Túto jej časť však pozastavil Ústavný súd. Koalícia už avizovala, že nižšie tresty aj za korupciu napriek tomu presadí.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko