Na hlavný obsah

R. Fico: Vzťahy medzi Slovenskom a Českom sú pre mňa vzácne a cenné

Nevidí dôvod ich zaťažovať rozdielnymi názormi na udalosti.

R. Fico: Vzťahy medzi Slovenskom a Českom sú pre mňa vzácne a cenné
Na snímke zľava bývalý prezident ČR Václav Klaus a predseda vlády SR Robert Fico (Smer-SD) počas spoločného vyhlásenia po stretnutí na Úrade vlády SR. Foto: TASR/Jaroslav Novák

Vzťahy medzi Slovenskom a Českom považuje premiér SR Robert Fico (Smer-SD) za vzácne a cenné. Nevidí žiadny dôvod ich zaťažovať rozdielnymi názormi na udalosti, ktoré sa často nedotýkajú spoločného slovenského a českého života. Uviedol to po pondelkovom (11. 3.) stretnutí s bývalým českým prezidentom Václavom Klausom.

„Náš rozhovor vychádzal z presvedčenia, že kým politici prichádzajú a odchádzajú, národy ostávajú, a takto to určite vnímajú aj občania SR,“ podotkol Fico.

Klaus poukázal na to, že stretnutie s Ficom plánoval dlhý čas. „Táto náhodnosť aktuality, ktorá sa vyhrotila minulý týždeň, skutočne nebola plánovaná,“ skonštatoval. Klaus pripomenul, že viac ako tri desaťročia stál v centre slovenských a českých vzťahov a zaslúžil sa o pokojné a mierumilovné rozdelenie Česko-Slovenska.

„Súhlasím s premiérom, že česko-slovenské vzťahy bez priority, sú niečo, čo je v základe vzťahu našich dvoch národov, nesmú byť žiadnou politickou reprezentáciou poškodené,“ zdôraznil český exprezident. Doplnil, že hašterenie konkrétnych politických zoskupení nemôže tieto vzťahy narušiť.

Česko v reakcii na zahraničnú politiku SR odložilo česko-slovenské medzivládne konzultácie. Spoločné zasadnutie vlád, ktoré sa malo uskutočniť na prelome apríla a mája v ČR, nebude. Premiér Fico reagoval, že rozhodnutie českej vlády neovplyvní suverénnu slovenskú zahraničnú politiku.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko