Na hlavný obsah

Robert Fico testuje limity demokracie, uviedla prezidentka pre britský Financial Times

Prezidentka poskytla rozhovor pre britský denník.

Robert Fico testuje limity demokracie, uviedla prezidentka pre britský Financial Times
Prezidentka SR Zuzana Čaputová. Foto: TASR/Jaroslav Novák

Slovenský premiér Robert Fico podľa prezidentky Zuzany Čaputovej testuje na Slovensku „limity demokracie“. Robí to snahou o zmenu Trestného zákona, útokmi na Ústavný súd a tlakom na médiá a mimovládne organizácie, povedala prezidentka v rozhovore pre britský denník Financial Times (FT) zverejnenom v nedeľu (10. 3.).

Čaputová kritizovala Fica za to, že podľa nej oslabuje na Slovensku právny štát a obracia sa k Rusku. „Slovensko je v týchto dňoch často prirovnávané k Maďarsku a vyzerá to, že (Ficova) vláda sa Maďarskom nejako inšpirovala,“ uviedla prezidentka.

Zároveň sa vyjadrila aj k nedávnemu stretnutiu slovenského ministra zahraničných vecí Juraja Blanára so svojím ruským rezortným kolegom Sergejom Lavrovom na okraj diplomatického fóra v Turecku. Podľa Čaputovej toto stretnutie Slovensko nepriblížilo k mieru. Naopak, ešte viac ho vzdialilo od svojich partnerov a spojencov.

Znepokojenie nad Ficovou politikou

Prezidentka okrem toho vyjadrila znepokojenie nad Ficovou domácou politikou. Tá by podľa nej mohla viesť k podobným sporom ohľadom právneho štátu s Bruselom, aké malo i Poľsko a Maďarsko. FT tieto obavy prezidentky spája najmä s nedávnou novelou Trestného zákona, ktorá ruší Úrad špeciálnej prokuratúry a znižuje tresty za korupciu a iné zločiny.

„Rovnako ako pri všetkých ostatných krajinách EÚ, ak príde k vážnemu porušeniu právneho štátu na Slovensku, mala by byť uplatnená podmienenosť financovania z EÚ,“ cituje FT Čaputovú.

Prezidentka poslala novelu Trestného zákona v polovici februára na posúdenie Ústavnému súdu, ktorý pozastavil niektoré jej časti. Fico následne vyzval na odstúpenie predsedu Ústavného súdu pre únik informácií médiám. Uviedol, že by ho mal odvolať budúci prezident.

Takéto vyjadrenia však Čaputová považuje za „absolútne neprijateľné a nezodpovedné“, pretože podľa nej spochybňujú nezávislosť Ústavného súdu. „Myslím si, že sú tu testované limity demokracie,“ upozornila.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko