Na hlavný obsah

S prichádzajúcimi voľbami sa množia hoaxy. Ako je to s tvrdením, že hlasovanie ovláda spoločnosť ESET?

Projekt Hoaxy a podvody sa pýtal štatistického úradu.

S prichádzajúcimi voľbami sa množia hoaxy. Ako je to s tvrdením, že hlasovanie ovláda spoločnosť ESET?
Ilustračná snímka. Foto: TASR

Vo svete prebieha takzvaný supervolebný rok. Miliardy ľudí budú voliť svojich politických reprezentantov vo viac ako 50 krajinách sveta vrátane Indie, Mexika či Spojených štátov. Voliť budeme čoskoro aj na Slovensku.

O hoaxoch spojených s prezidentskými voľbami sa rozprávala redaktorka Zuzana Botiková s technologickým novinárom Martinom Hodásom v relácii slovenského rozhlasu Overovňa.

Už o dva týždne máme prvé kolo prezidentských volieb a spolu s nimi aj priestor na konšpirácie o podvodoch pri sčítavaní hlasov.

„Aktuálne tento naratív nie je veľmi rozšírený. No v predošlých voľbách – a nielen tých septembrových – sa pravidelne objavovali nepodložené obvinenia, že hlasovanie nejakým spôsobom zmanipuluje softvérová spoločnosť ESET,“ uviedol Martin Hodás.

Dodal, že projekt Hoaxy a podvody preto otvoril túto tému a opýtal sa Štatistického úradu, ktorý má na starosti sčítavanie hlasov. Úrad potvrdil, že v súvislosti s voľbami za ostatných desať rokov nepoužil žiadny softvér ESET a nebude ho používa ani počas nadchádzajúcich prezidentských volieb.

„Na hlasovanie dohliadajú okrskové volebné komisie. Hlasy sú sčítavané ručne a následne sú údaje spracovávané v informačnom systéme Štatistického úradu,“ informoval Hodás.

„Samotné zápisnice z okrskov sú však dostupné aj verejnosti. Ktokoľvek má možnosť ich dodatočne skontrolovať,“ dodal.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko