Na hlavný obsah

Slovenská národná knižnica čelí útoku hekerov. Rezort kultúry zvažuje personálne zmeny

Niektoré informácie a dáta nie sú prístupné.

Slovenská národná knižnica čelí útoku hekerov. Rezort kultúry zvažuje personálne zmeny
Slovenská národná knižnica v Martine. Foto: RTVS

Slovenská národná knižnica so sídlom v Martine čelí už niekoľko dní útoku hekerov. Problémy s dostupnosťou má najmä Digitálna knižnica. Niektoré informácie a dáta nie sú prístupné. Nefungujú tiež mailové kontakty zamestnancov poskytujúcich služby knižnice verejnosti.

Národná knižnica sa za problém čitateľom a klientom ospravedlňuje priamo na svojich stránkach s tým, že sa snaží funkčnosť digitálnych databáz, čo najskôr obnoviť.

S otázkami, o aký typ hekerského útoku ide a aké škody národnej inštitúcii hrozia nás vedenie knižnice odkázalo na ministerstvo kultúry. Rezort problém potvrdil s tým, že pripravuje personálne zmeny v samotnej Slovenskej národnej knižnici (SNK) a tiež podá trestné oznámenie.

„Aktuálne prebieha analýza krízových opatrení, a k celej situácii môžeme dodať len to, že ide o ransomware útok. Sme v kontakte s Policajným zborom Slovenskej republiky, podáva sa Trestné oznámenie, a takisto ministerstvo kultúry SR celú situáciu vyhodnocuje a pristúpi k možným personálnym zmenám v Slovenskej národnej knižnici. Nakoľko predchádzajúce vlády a predchádzajúci ministri neriešili túto situáciu,“ uviedol hovorca ministerstva kultúry Peter Kucharčík.

Takýto typ útokov je pomerne bežný

„Proti týmto útokom pomáhajú štandardné bezpečnostné opatrenia, informačné systémy verejnej správy by mali byť tak zabezpečené, aby sa vôbec žiadnym útokom nebolo možné dostať sa do vnútra,“ uviedol Ľubor Illek zo slovensko.digital.

„Na jednej strane oficiálne vykazuje slovenská verejná správa ako dosahujeme vysokú úroveň bezpečnosti. Na druhej strane stále sa raz za čas objavia nejaké útoky. Ransomwarové útoky som v posledných rokoch videl nejakých v nemocniciach. Čiže vyzerá to tak, že veľa inštitúcii bohužiaľ dostatočne chránených nie je,“ dodal.

„Ransomwarové útoky sú pomerne bežné, neexistuje proti nim stopercentná ochrana. Jedinou ochranou je zálohovanie dát. Na útoky tohto typu sa vieme pripraviť organizačnými a čiastočne aj technickými opatreniami, ale aj sebelepšie pripravená organizácia môže čeliť alebo dokonca aj podľahuť takémuto útoku,“ priblížil etický heker Ľubomír Kopáček.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Regióny