Na hlavný obsah

Slovensko patrí medzi krajiny s najväčším počtom množiteľov psov v Európe. Na agrorezort putuje hromadná pripomienka

Podpísala ju vyše tisícka ľudí.

Slovensko patrí medzi krajiny s najväčším počtom množiteľov psov v Európe. Na agrorezort putuje hromadná pripomienka
Ilustračná snímka. Foto: RTVS

Slovensko je s Poľskom, Maďarskom a Rumunskom krajinou s najväčším počtom množiteľov psov a mačiek v Európe. Zvierací ombudsman a Sloboda zvierat preto spísali hromadnú pripomienku. Posielajú ju na ministerstvo pôdohospodárstva. Podpísalo sa pod ňu viac ako tisíc ľudí.

Zvierací ombudsman a Sloboda zvierat chcú, aby každé zariadenie, ktoré množí zvieratá na predaj, skontrolovala veterinárna správa. Pravidelné kontroly by mali zredukovať počty množiteľov. Podľa prieskumu Zvieracieho ombudsmana doteraz skontrolovala približne 10 percent z nich.

„Síce formálne skúmali, kde sú zvieratá držané, či majú prístup k vode a krmivu, ale vlastne sa vôbec nezaoberali reálnym stavom zvierat. Ako to vnímali, ako vyzerali, ako sa správali, či sú v poriadku alebo nie,“ podotkla právnička z organizácie Zvierací ombudsman Lenka Grešová.

Hromadnej pripomienke Slobody zvierat a Zvieracieho ombudsmana sa v reportáži v Správach RTVS venovala redaktorka Natália Dvoranová:

Ak by mala veterinárna správa skontrolovať všetkých, musela by prijať ďalších zamestnancov. Kontrola takéhoto zariadenia niekedy trvá aj tri dni.

„Kontrolovať takéto chovné zariadenia nie je vždy jednoduché. Lebo pri návšteve takéhoto zariadenia väčšinou ten majiteľ nie je doma alebo mnohokrát sa skrýva,“ priblížil riaditeľ Štátnej veterinárnej a potravinovej správy SR Jozef Bíreš.

Veterinárna správa dodáva, že ak ide o podnet za týranie, kontrolu vykonajú čo najrýchlejšie. Množitelia často psy pária príbuzensky. Preto sa šteniatka rodia s genetickými vadami. Tých sa väčšinou nehumánnymi spôsobmi zbavia.

Nepredané skončia v útulku

Ak množiteľ psa či mačku nepredá, v lepšom prípade skončia v útulku. Jednou z tých, ktoré prišli z množiarne, je aj Cindy.

„Nevedela vzhľadom na svoj zlý zdravotný stav slúžiť na ďalšie rodenie šteniatok. Napriek tomu, že má iba dva roky, tak už teraz takmer úplne stratila zrak, je nepočujúca. V dôsledku zanedbávania a zlej genetickej výbavy,“ priblížila koordinátorka kampaní Slobody Zvierat Kristína Devínska.

Právnička Zvieracieho ombudsmana si zlú situáciu zvierat u množiteľov chcela overiť ako zákazníčka. „Pozval ma do nejakej predzáhradky. Povedal mi, že ďalej ísť nemôžem, priniesol mi šteniatko, ktoré v tom čase už nebolo čisté, ako na fotke. Malo výkaly na labkách, bolo vystrašené, bálo sa chovateľa aj mňa,“ opísala Geršová.

Z množiarní Sloboda zvierat v priemere každoročne zachráni približne 600 psov.

Tento obrázok nemá vyplnený ALT popisok, jeho názov je image-4-1150x224.png

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko