Na hlavný obsah

V práci s mužským kolektívom sa stretávala s diskrimináciou, preto založila vlastný biznis. Veľa žien na to stále nemá odvahu

Majiteľka kvetinárstva teraz riadi štyri prevádzky.

V práci s mužským kolektívom sa stretávala s diskrimináciou, preto založila vlastný biznis. Veľa žien na to stále nemá odvahu
Ilustračná snímka. Foto: RTVS

Aj keď by mnohé ženy boli skvelými podnikateľkami či investorkami, podľa prieskumu WOOD & Company si 62 percent z nich neverí. Často sa stretávajú s diskrimináciou či platovými nerovnosťami.

Ministerstvo práce plánuje zaviesť novú smernicu, ktorá by mala mzdové rozdiely vyrovnať. Možnosť uspieť na vyšších pozíciách ženám komplikuje aj odchod na materskú dovolenku.

Oľga Bušo sa vo svojich bývalých prácach s prevažne mužským kolektívom stretávala s diskrimináciou dennodenne. To ju motivovalo k tomu, aby si založila svoj vlastný biznis. Teraz riadi štyri prevádzky.

„Musíte pracovať úplne inak. My ženy prechádzame rôznymi etapami života. Materská, deti a tak ďalej. Za väčšinou sieťových kvetinárstiev na Slovensku aj vo svete sú muži,“ priblížila majiteľka kvetinárstva Flowers drive by Láskykvet Oľga Bušo.

Príbeh podnikateľky Oľgy Bušo priniesla v Správach RTVS redaktorka Natália Dvoranová:

Počet žien v podnikaní klesá

Združenie podnikateliek a manažérok tvrdí, že tímy vedené ženami sú ziskovejšie, stabilnejšie, inovatívnejšie a konkurencieschopnejšie. Napriek tomu počet žien v podnikaní rokmi klesá.

„Ak sa pozrieme na mužov, môžeme potvrdiť, že podnikanie je viac ich doménou. Ich počet je vyše 283-tisíc. Žien ako samostatne zárobkovo činných osôb je vyše 103-tisíc,“ uviedla analytička WOOD & Company Eva Sadovská.

Kariérny rast u žien komplikuje často materská dovolenka. Komunita Akčné ženy hovorí o riešeniach, ktoré majú búrať stereotypy.

„Začína byť moderné, že muž nie je slabý, keď ide na otcovskú dovolenku. To je skvelé, že to ide k lepšiemu, len to ide veľmi pomaly. Pomáha flexibilný pracovný čas, firemné škôlky, možnosť vziať si home office,“ vysvetlila zakladateľka komunity Akčné ženy Martina Novotná.

Ministerstvo chce zaviesť novú smernicu

Nie je novinkou, že ženy zažívajú oproti mužom takmer 20 percentný platový rozdiel. Rezort práce plánuje zaviesť novú európsku smernicu, ktorá podporí, aby obe pohlavia dostávali rovnako.

„Zamestnanci budú musieť mať prístup k presným a štruktúrovaným informáciám o tom, ako sú odmeňovaní ľudia na danej pracovnej pozícii, aby mohli tieto informácie porovnať s vlastnou odmenou za prácu,“ priblížil štátny tajomník rezortu práce Branislav Ondruš.

Smernica bude garantovať aj prístup k presným kritériám pre navýšenie platu či právo na peňažnú náhradu, ak sa preukáže, že zamestnanec dostával nespravodlivo nižšiu mzdu. Do platnosti by mala vstúpiť v priebehu tohto roka.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Ekonomika