Na hlavný obsah

Ženy na Slovensku zarábajú o štvrtinu menej ako muži

Rozdiel sa zväčšuje počtom odpracovaných rokov.

Ženy na Slovensku zarábajú o štvrtinu menej ako muži
Ilustračná snímka. Foto: RTVS

Na oslavu Medzinárodného dňa žien dostanú ženy čokoládu či kvety. Mnohé z nich by možno viac ocenili rovnaké finančné ohodnotenie ako ich mužskí kolegovia v práci. Aby ženy zarobili ročne rovnako ako muži, museli by pracovať o dva mesiace dlhšie.

Priemerný mesačný plat (vrátane odmien či 13. platu) pre mužov na Slovensku je 2 100 eur, v prípade žien je to len necelých 1 600 eur. Ženy na Slovensku zarábajú v priemere o necelú štvrtinu menej ako muži, informuje o tom spoločnosť Alma Career na základe dát portálu Platy.sk.

Rozdiel v platovom ohodnotení mužov a žien sa tiež zväčšuje s počtom odpracovaných rokov. Pri praxi do jedného roka zarábajú ženy mesačne v priemere o 20 percent menej. Pri pracovných skúsenostiach od šesť rokov vyššie sa tento rozdiel zvyšuje, čo v praxi predstavuje približne 600 eur, vyplýva z analýzy.

Slabo platené oblasti

Dôvodom nižších platov žien je aj fakt, že častejšie pracujú v oblastiach ako školstvo, administratíva, pomocné práce. Tieto oblasti patria medzi desať najhoršie platených. Ženy prevažujú aj v sektore ľudských zdrojov, štátnej správe a samospráve, rovnako v zdravotníctve.

Na najlepšie platených pozíciách, vo vrcholovom manažmente, informačných technológiách naopak, prevažujú a dominujú muži.

Na platy žien tiež vplýva materská a rodičovská dovolenka, na ktorú oveľa častejšie nastupujú ženy ako muži. Ďalším z faktorov je nižšie sebavedomie pri vyjednávaní o vyššom plate či pri diskusii o pracovnom ohodnotení na pohovore.

Ženy v svojich životopisoch častejšie uvádzajú, že by sa chceli zamestnať v administratíve, cestovnom ruchu, gastronómii, obchode. Naopak pri mužoch je to manažment, doprava, výroba.

Jedny z najlukratívnejších pozícii ponúka IT sektor, ktorý je ženami až 22. najžiadanejší, u mužov je na 8. mieste. Vysokoškolské vzdelanie uvádzajú častejšie ženy ako muži, vyplýva z databázy portálu Profesia.sk.

Okolité krajiny

V susednom Česku je rozdiel o niečo väčší ako u nás. Medzi európske krajiny s najmenším platových rozdielom medzi mužmi a ženami patrí Slovinsko – necelých 13 percent. Nasledujú ho Chorvátsko, Estónsko, Maďarsko. Najvýraznejší rozdiel je v Poľsku, kde ženy zarábajú v priemere menej ako dve tretiny toho, čo muži. Vyplýva to z dát portálu Paylab.com.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko