Na hlavný obsah

Žena vo vrcholovej funkcii nemá od okolia takú podporu ako muž, upozorňuje J. Kottulová z iniciatívy Zakrúžkuj ženu

Podľa prieskumov je na vysokých pozíciách stále málo žien.

Žena vo vrcholovej funkcii nemá od okolia takú podporu ako muž, upozorňuje J. Kottulová z iniciatívy Zakrúžkuj ženu
Ilustračná snímka. Foto: RTVS

Podľa prieskumov je v politike, ale aj v biznise na vedúcich pozíciách viac mužov ako žien. V slovenskom parlamente je zhruba 22 percent žien, čo je historicky najviac. Týka sa to aj manažmentu. Ženy často nemajú takú podporu ako muži, tvrdí Janka Kottulová z iniciatívy Zakrúžkuj ženu, s ktorou sme sa rozprávali v relácii Aktuálne :24.

V koaličnom bloku je len 11 percent žien, v opozičnej časti 33 percent. V súčasnosti máme tri ministerky zo 17 a máme prezidentku, pričom v súčasnosti majú na čele štátu ženu (premiérku alebo prezidentku) len 26 krajín. Na komunálnej úrovni je 26 percent žien.

Janka Kottulová tvrdí, že vyššie zastúpenie žien v politike prispieva ku kvalite demokracie, zlepšuje proces rozhodovania a zvyšuje dôveru v inštitúcie.

„Je to spravodlivosť, keď máme v spoločnosti 51 percent žien. Bolo by férové, ak by boli vo väčšej miere zastúpené práve aj tam, kde sa tvoria pravidlá, ktorými sa riadi fungovanie spoločnosti,“ uviedla Kottulová.

Pozrite si celý rozhovor s Jankou Kottulovou, ktorý odznel v relácii Aktuálne :24:

Ženy majú inú kariérnu dráhu

Žien je málo aj v manažmente. Ak sa aj vyskytne žena vo vedení spoločnosti, zvyčajne jej patrí miesto manažérky v oblasti ľudských zdrojov.

„Väčšina žien má inú kariérnu dráhu, ktorú prerušujú z dôvodu starostlivosti o rodinu, viac musia zohľadňovať potrebu zosúladiť rodinu a pracovný život. Muži toto často nemusia v súčasnosti riešiť,“ podotkla Kottulová. Dodáva, že sa to často deje aj vplyvom stereotypov.

„Ak ste v takejto vrcholovej funkcii a máte rodinu, nezaobíde sa to bez toho, aby ste mali podporu. Je automatické očakávanie spoločnosti, že ak je v takej funkcii muž, tak podporu nájde, napríklad u svojej partnerky. Už oveľa menej automaticky očakávame niečo podobné, ak je vo vysokej pozícii žena,“ ozrejmila Kottulová.

Podľa aktuálnych prieskumov slovenské ženy zarábajú o takmer 18 percent menej ako muži. Plat si vyjednať nevedia lepšie ako muži, s výnimkou, ak ženy vyjednávajú vyšší plat svojim vlastným zamestnancom.

„Súvisí to trocha s tým, ako sú ženy vychovávané, muži sú vedení k väčšej asertivite, k tomu že viac si vedia presadiť svoje individuálne záujmy, zatiaľ čo ženy sú viac vedené k tomu, aby prihliadali na záujmy iných,“ odôvodnila Kottulová a dodala, že je to len malá čiastka v tom, čo tvorí platové rozdiely.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko