Na hlavný obsah

Nemecký senior šokoval vedcov. Proti covidu sa nechal zaočkovať viac ako dvestokrát

Výskumníci zistili, že jeho imunitný systém je v poriadku.

Nemecký senior šokoval vedcov. Proti covidu sa nechal zaočkovať viac ako dvestokrát
Ilustračná snímka. Foto: TASR/DPA

Senior (62) z nemeckého mesta Magdeburg užil za obdobie 29 mesiacov viac ako 200 vakcín proti koronavírusu. Vedci ho kontaktovali po tom, čo sa o ňom dozvedeli z novinových správ. Informoval o tom zahraničný spravodajský portál Skynews.

Vedci z Univerzity Erlangen-Nürnberg zistili, že pacient nemal žiadne príznaky toho, že sa bol niekedy infikoval vírusom, ktorý spôsobuje COVID-19 a nezaznamenali ani vedľajšie účinky vakcíny, uviedol portál.

„O jeho prípade sme sa dozvedeli z novinových článkov. Potom sme ho kontaktovali a pozvali, aby sa podrobil testom v Erlangene,“ uviedol vedúci katedry mikrobiológie doktor Kilian Schober. Dodal, že pacient prejavil veľký záujem.

Senior mal prijať 217 vakcín, oficiálne mu potvrdili 134 očkovaní ôsmimi rôznymi vakcínami. Schober poznamenal, že všetky vakcíny mu podali v súlade so zákonom o prevencii a kontrole chorôb.

Keďže niektoré vzorky z jeho krvných testov zmrazili, vedci ich mohli opäť preskúmať. Mohli tak zistiť, ako očkovanie ovplyvnilo jeho imunitný systém. „Celkovo sme nezistili žiadne náznaky slabšej imunitnej odpovede, skôr naopak,“ priblížila jedna z vedúcich autoriek projektu Katharina Kocherová.

Výskumníci dospeli k záveru, že jeho imunitný systém bol plne funkčný a v jeho krvi bolo prítomných viac imunitných buniek a protilátok ako u ľudí s troma vakcínami.

Schober podotkol, že ide o individuálny prípad a zostáva preferované trojdávkové očkovanie.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet