Na hlavný obsah

Vláda vyčlenila pre okresy Galanta a Dunajská Streda takmer dva milióny eur. Opozícia hovorí o predvolebnej kampani

Nesúhlas s vládou prišla vyjadriť hŕstka protestujúcich.

Vláda vyčlenila pre okresy Galanta a Dunajská Streda takmer dva milióny eur. Opozícia hovorí o predvolebnej kampani
Na snímke výjazdové zasadnutie vlády SR v Galante. Foto: RTVS

Vláda vyčlenila pre okresy Galanta a Dunajská Streda takmer dva milióny eur na malé projekty miest a obcí.

Primátori a starostovia sú za pomoc vlády vďační. Opozícia hovorí o predvolebnej kampani a snahe ovplyvniť voličov.

Výjazdové rokovanie vlády pre Správy RTVS sledoval redaktor Jakub Horáček:

Chlieb a soľ či ľudové piesne. Aj takto vyzeralo výjazdové rokovanie vlády v Galante. Ministrov už také pokojné privítanie nečakalo. Nesúhlas s vládou prišla vyjadriť hŕstka protestujúcich.

„Je to moja šanca protestovať proti vláde, proti Ficovmu kabinetu. Vadí mi, že vláda je populistická, vadí mi, že vláda povie, čo chcú občania, vypočujú ich a potom sľuby neplnia,“ vysvetlil jeden z protestujúcich občanov.

Pre okresy Galanta a Dunajská Streda vláda odklepla takmer dva milióny. Tieto peniaze pôjdu najmä na rozvoj regiónu či opravu cestnej infraštruktúry.

„Vláda vypočula našu požiadavku na vybudovanie dvoch okružných križovatiek na štátnej ceste prvej triedy, táto cesta je od Bratislavy až po Komárno,“ povedal primátor mesta Dunajská Streda Zoltán Hájos (Aliancia).

„Sú tam projekty typu, že chceme začať niečo konečne robiť s tým mostom v Seredi a sú tu ďalšie a ďalšie veci,“ podotkol predseda vlády SR Robert Fico (Smer-SD).

Dobudovať sa má aj kanalizácia v obci Šoporňa za 82-tisíc eur, zatepliť budovy materských a základných škôl či vybudovať športové ihriská.

„Máme z toho obrovský benefit, bude to pomáhať práci, samospráve a ja môžem byť za to, ako primátor 15-tisícového mesta, len vďačný,“ uviedol primátor mesta Galanta Peter Kolek (nezávislý).

„Prijali sme vážne rozhodnutia, ktoré sa týkajú tohto regiónu a budeme v tom pokračovať,“ doplnil premiér Robert Fico.

Do regiónu vycestovala aj opozícia

Do regiónu vycestovala aj opozícia, ktorá tvrdí, že doteraz sa vláda o južné Slovensko nestarala.

„Ani v južných okresoch nie sú lacnejšie potraviny, ani v južných okresoch nie sú lacnejšie energie, ani dôchodcovia žijúci v južných okresoch nedostali plný 13. dôchodok,“ kritizoval poslanec NR SR Gábor Grendel (Slovensko, Za ľudí, KÚ).

Opozičné hnutie Slovensko tvrdí, že vlády Roberta Fica v minulosti nediskutovali na výjazdových rokovaniach s predstaviteľmi miest a obcí tohto regiónu. Podľa hnutia ide o kampaň pred druhým kolom prezidentských volieb.

„Zrazu dnes, desať dní pred voľbami si chcú kúpiť maďarských politikov a prostredníctvom nich si chcú aj kúpiť hlasy Maďarov na Slovensku,“ povedal predseda hnutia Slovensko Igor Matovič.

Vláda chce zlepšiť aj vzdelávanie detí v ich materinskom jazyku na národnostne zmiešanom území. V okresoch Galanta a Dunajská Streda žije podľa posledného sčítania približne 120-tisíc ľudí maďarskej národnosti.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko