Na hlavný obsah

Bistro, ktoré rozdáva jedlo zadarmo, bojuje o prežitie. Môže za to jeho bývalý zamestnanec

Podáva sťažnosti na úrady.

Bistro, ktoré rozdáva jedlo zadarmo, bojuje o prežitie. Môže za to jeho bývalý zamestnanec
Sociálny podnik v Ilave bojuje o prežitie. Foto: RTVS

O svoju existenciu bojuje bistro v Ilave, v ktorom zadarmo poskytnú jedlo ľuďom v núdzi. Sociálny podnik pomohol desiatkam chudobných obyvateľov. Aktuálne čelí kontrolám z viacerých inštitúcií. Hrozí, že príde o štatút sociálneho podniku a prepustí tak zamestnancov so zdravotným znevýhodnením. Na úrady podáva sťažnosti bývalý pracovník.

Teplá polievka, zemiakové placky či dezert. Dobroprajní ľudia kupujú tieto pokrmy v bistre v Ilave a blok o zaplatení pripnú na nástenku. Tam si ho, tí, ktorí to potrebujú, nájdu a dostanú zaň teplú stravu. Denne sa takto naje približne 25 ľudí.

„Ľudia, ktorí sa sem prídu najesť, dostanú lístoček. Tú pomoc potrebujú, sú v zúfalej situácii, nevedia si pomôcť,“ povedal darca z Bojníc Marián.

Boju o existenciu bistra v Ilave sa v reportáži v Správach RTVS venovala redaktorka Dominika Kusá:

Sociálny podnik nepomáha len ľuďom z ulice, ale aj takým, ktorí sa potrebujú začleniť do života. Zamestnali ich v minulosti aj 13. Symbióza pomoci však visí na vlásku. Môže zato jeden z bývalých zamestnancov.

„Zatajil nám, že je psychiatrický pacient. To, že mu dievčatá ukazovali, ako sa robia základné veci. To zle znášal, odišiel od nás. Potom nastalo to, že od ôsmeho mesiaca okolo 20-30 udaní išlo na nás, každý mesiac jedna-dve kontroly,“ priblížil majiteľ sociálneho podniku v Ilave Tibor Meliš.

Inšpektori práce našli pochybenia v dochádzke i v mzdových výkazoch. „Je to len, že chýba dátum, zlá evidencia. Nie je to, že by sme neplatili,“ pokračoval Meliš.

Museli by prepustiť zamestnancov

Za tieto nedostatky dostali sankciu tisíc eur. No prišlo im aj oznámenie o začatí konania o zrušení štatútu sociálneho podniku. To znamená, že by museli prepustiť zamestnancov.

Medzi nimi aj mladú mamičku Martinu Gajdošovú. Vyštudovaná etnologička si po diagnostikovaní sklerózy multiplex dlho nemohla nájsť zamestnanie. „Vďaka sociálnemu podniku som mohla normálne žiť, pracovať,“ povedala.

Dobrovoľníci plánujú protest

Za Tibora Meliša sa postavili dobrovoľníci a charity aj z iných miest. Zvažujú protest. „Bola by to veľká škoda. Takýchto ľudí, podnikov nie je veľa,“ myslia si podporovatelia sociálneho podniku.

„Hádžu mu tie polená, môžu byť radi, že sa nájde aspoň jeden človek dobrosrdečný, čo pomôže týmto ľuďom,“ pokračovali.

O vyjadrenie sme požiadali aj pána, ktorý stojí za zasielaním sťažností. Odmietol s nami komunikovať. Oslovili sme aj kompetentné ministerstvo.

„V tejto fáze sme v komunikácii so zamestnávateľom, a preto je predčasné hovoriť o možných následkoch prípadných zistení,“ uviedla hovorkyňa ministerstva práce Natália Jachy Holubová.

Situáciou sa už zaoberá aj Úrad komisára pre osoby so zdravotným postihnutím. Podľa neho by mal štát miesta pre osoby so zdravotným znevýhodnením vytvárať a nie rušiť.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Regióny