Na hlavný obsah

Lekárske odborové združenie vyzýva vládu, aby sa pri Rázsochách držala pôvodného plánu

Podľa medializovaných informácií by na Rázsochách mala vzniknúť detská nemocnica.

Lekárske odborové združenie vyzýva vládu, aby sa pri Rázsochách držala pôvodného plánu
Predseda Lekárskeho odborového združenia (LOZ) Peter Visolajský po okovaní s ministerkou zdravotníctva SR Zuzanou Dolinkovou. Foto: TASR/Pavol Zachar

Lekárske odborové združenie (LOZ) vyzýva premiéra Roberta Fica (Smer-SD) aj celú vládu, aby neschválili medializované zmeny týkajúce sa výstavby novej národnej univerzitnej nemocnice v Bratislave.

Šéf lekárskych odborárov Peter Visolajský apeluje na to, aby projekt postavili na bratislavských Rázsochách, tak ako plánovali. Informoval o tom po utorkovom (7. 5.) stretnutí s ministerkou zdravotníctva Zuzanou Dolinkovou (Hlas-SD) na pôde rezortu.

„Projekt Rázsochy je pripravený, chýba pár základných povolení a o pár mesiacov sa môže začať stavať,“ podotkol. Skritizoval, že namiesto toho chce ministerka podľa medializovaných informácií zrekonštruovať nemocnicu v Ružinove a na Rázsochách má vzniknúť detská nemocnica.

Podotkol, že už v súčasnosti sa plánuje dostavba Národného ústavu detských chorôb v Bratislave. Nerozumie, prečo by mala vzniknúť detská nemocnica inde. Poukázal tiež na to, že v ružinovskej nemocnici štátu chýbajú pozemky, pravidelne ju zaplavuje, nie sú v nej rozbehnuté žiadne stavebné procesy a je tam tiež problém s dopravou pre sanitky.

Ministerka tvrdenia LOZ odmieta

Avizovanými zmenami podľa neho ministerka robí všetko preto, aby zabránila výstavbe nemocnice na Rázsochách. Tvrdí, že tak koná v prospech investičnej skupiny Penta, pre ktorú by podľa jeho slov bola výstavba novej nemocnice na Rázsochách prekážkou.

Zároveň podotkol, že Dolinková za šesť mesiacov svojho pôsobenia neurobila nič v prospech pacientov, ale len v prospech oligarchov. Visolajský vyzval premiéra, aby vrátil do zdravotníctva sociálny rozmer namiesto biznisu a aby záujmy oligarchov nahradil záujmami občanov.        

Ministerka zdravotníctva tvrdenia LOZ odmieta. „Sú to dôvody, na základe ktorých ma ide odvolávať aj opozícia. Budem sa brániť pri odvolávaní a budem ich vysvetľovať. Myslím, že mnoho z tých dôvodov sa nezakladá na korektných dátach a informáciách,“ reagovala.

Zároveň dodala, že na spoločnom stretnutí si prešli niektoré body plnenia odpočtu memoranda uzavretého medzi vládou a lekárskymi odborármi. „Vydiskutovali sme si, v čom sme sa pohli a v čom budeme ešte pokračovať,“ spresnila.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko