Na hlavný obsah

Na Novinársku cenu nominovali aj príspevky redaktorov RTVS. Bodovali najmä v oblasti investigatívnej žurnalistiky

V kategórii audiovizuálnej investigatívnej žurnalistiky patria všetky tri nominácie práve RTVS.

Na Novinársku cenu nominovali aj príspevky redaktorov RTVS. Bodovali najmä v oblasti investigatívnej žurnalistiky
Na snímke areál RTVS v Mlynskej doline v Bratislave. Foto: SITA

Poznáme nominácie jubilejného 20. ročníka Novinárskej ceny. Z nominácií sa tešia aj novinári RTVS. V kategórii audiovizuálnej investigatívnej žurnalistiky dokonca všetky tri nominácie patria práve RTVS.

Nominácie v 11 súťažných kategóriách vybralo 48 porotkýň a porotcov. Nominované autorky a autori reprezentujú 12 redakcií. O laureátoch a laureátkach dvoch špeciálnych cien rozhodla Rada súťaže.

V kategórii Audiovizuálna žurnalistika – investigatívny príspevok sú nominované tri príspevky od redaktorov RTVS z relácie Reportéri – séria reportáží Biznis po bratsky od Ivana Bradu, reportáž Kamery nad zlato od Jozefa Kubánka a reportáž Mladšie lepšie vynáša od Barbory Šišolákovej.

RTVS získala nominácie aj v kategórii Audiovizuálna žurnalistika – rozhovor a diskusia. Tím v zložení Veronika Cifrová Ostrihoňová, Laura Kellö Kalinská, Matej Makovický, Roman Samotný, Andrea Horečná, Martina Kubániová je nominovaný za epizódu relácie Silná zostava s témou: Ako sa žije matkám na Slovensku.

Michal Havran zas má šancu zvíťaziť v tejto kategórii s reláciou Európska kaviarňou: Bratislava, konkrétne so sériou s Oksana Zabužko, Vitalij Manskij a Ružena Bajcsy.

Tento ročník priniesol aj novinku

Tohtoročnou novinkou je cena Osobnosť slovenskej žurnalistiky, ktorú vyberala špeciálna porota v zložení Iveta Radičová, Zuzana Szatmáry, Alexej Fulmek a Rudolf Chmel.

Hodnotené príspevky sa venovali rôznorodým témam, ktoré na Slovensku aj v zahraničí rezonovali v uplynulom roku. Pokračujúca vojna na Ukrajine a jej dôsledky, predvolebná kampaň, narastajúci vplyv dezinformácií, nástup umelej inteligencie, korupčné kauzy a inklúzia menšín boli jednými z hlavných tém nominovaných príspevkov.

Nová kategória Najlepší ekonomický príspevok síce nepriniesla príliš optimistické prognózy pre budúcnosť našej krajiny, ale ukázala veľký potenciál našich novinárok a novinárov odborne a profesionálne popísať výzvy, ktorým čelíme.

Mená víťazov sa verejnosť dozvie na slávnostnom odovzdávaní cien v utorok (21. 5.) o 18.00 h v Starej tržnici v Bratislave. Ceremoniál bude možné sledovať aj online, prostredníctvom livestreamu na facebookovej stránke Novinárskej ceny.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko