Na hlavný obsah

Nehodovosť na cestách klesá, počet zranených a mŕtvych však stúpa. Vodiči sa priznali k prekračovaniu rýchlosti

Najviac nehôd sa vlani stalo v Prešovskom kraji.

Nehodovosť na cestách klesá, počet zranených a mŕtvych však stúpa. Vodiči sa priznali k prekračovaniu rýchlosti
Ilustračná snímka. Foto: RTVS

Nehodovosť klesá, počty mŕtvych, či ťažko zranených na cestách však majú opačný trend. Správanie vodičov na cestách má stále svoje rezervy.

Potvrdzujú to aj dáta z najnovšieho prieskumu v jedenástich krajinách Európy, vrátane Slovenska. Vodiči v ňom otvorene priznávajú prekračovanie rýchlosti či zabávanie sa s telefónom počas šoférovania.

Veľa napätia, úzkosti aj agresivity na cestách – takto podľa výsledkov prieskumu možno zhrnúť situáciu v doprave. Ďalej v nej pretrváva aj sklon porušovať pravidlá.

„Takmer 9 z 10 európskych vodičov prekračuje povolenú rýchlosť a viac ako polovica nedodržiava bezpečnú vzdialenosť. Na Slovensku 46 percent opýtaných priznalo, že zabúda dať smerovku pri zmene smeru jazdy a asi tretina niekedy nepoužíva bezpečnostný pás,“ uviedla zástupkyňa Vinci Autoroutes Lenka Kubejová.

Aj tieto priestupky môžu mať vplyv na nehodovosť a počet zranených a mŕtvych na cestách. Vlani sa u nás síce stalo o takmer 400 nehôd menej ako rok predtým. Tých, ktoré mali za následok smrť či poškodenie zdravia, však bolo medziročne o 110 viac. Vysoké čísla hlásia jednotlivé kraje aj tento rok.

Nehodovosti na cestách sa v Správach RTVS z regiónov venovala Jana Obrancová:

„Od začiatku roka sa v Nitrianskom kraji stalo 441 dopravných nehôd, pri ktorých bolo usmrtených 16 osôb. To je o tri osoby viac, ako minulý rok. Dôvodom nehôd je najčastejšie nedovolená rýchlosť jazdy, nesprávna jazda cez križovatku a porušenie povinnosti vodiča,“ informovala hovorkyňa Krajského riaditeľstva Policajného zboru v Nitre Viktória Borloková.

Narábanie s telefónom ako bežná vec

K porušovaniu povinností patrí aj nevenovanie sa jazde, napríklad pri narábaní s telefónom a navigáciou, čo ako bežnú vec priznali v prieskume tri štvrtiny vodičov.

„Napríklad používanie telefónu priznalo o 4 percentá viac vodičov, ako v roku 2018. Nastavovanie navigácie o 7 percent viac a posielanie alebo čítanie správ o asi 2 percentá vodičov viac,“ uviedla Kubejová.

„Akékoľvek venovanie sa pozornosti iným záležitostiam, aj keď mám pocit, že to zvládam. Na diaľnici za dve sekundy prejde auto 200 metrov, v priebehu ktorých sa môže stať taká nehoda a kolízia, ktorá môže byť život ohrozujúca,“ dodal dopravný psychológ Peter Klubert.

Najviac nehôd sa vlani stalo v Prešovskom kraji, najviac obetí na životoch bolo zas v Trnavskom, Nitrianskom a Žilinskom kraji.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko