Na hlavný obsah

Stovky nehôd a viac než desiatka obetí. Polícia zverejnila údaje o haváriách cyklistov za uplynulý rok

Cyklisti podľa polície zavinili až 457 nehôd.

Stovky nehôd a viac než desiatka obetí. Polícia zverejnila údaje o haváriách cyklistov za uplynulý rok
Ilustračná snímka. Foto: RTVS

Pri dopravných nehodách zomrelo vlani na Slovensku 13 cyklistov. Celkový počet dopravných nehôd s účasťou cyklistov bol 765. Z tohto počtu zavinili cyklisti 457 nehôd. Informoval o tom hovorca Prezídia Policajného zboru Roman Hájek.

Najčastejšie porušenia predpisov u cyklistov zahŕňala vlani jazda pod vplyvom alkoholu, jazda na červenú, odmietnutie dychovej skúšky, jazda po chodníku a nevybavenie bicykla predpísaným osvetlením za zníženej viditeľnosti.

Polícia apeluje na cyklistov, aby okrem dodržiavania pravidiel cestnej premávky nosili ochranný výstroj, boli viditeľní či udržiavali svoj bicykel v dobrom technickom stave. Okrem iného vyzýva na ostražitosť v blízkosti áut.

Za čo hrozí pokuta

„Vyhnite sa jazde pod vplyvom alkoholu alebo drog. Alkohol a drogy zhoršujú reflexy a zvyšujú riziko nehody. Vždy jazdite len v stave absolútnej triezvosti,“ zdôraznil Hájek.

Cyklisti by sa mali podľa polície vyhýbať aj jazde po chodníkoch, byť ohľaduplní voči ostatným účastníkom cestnej premávky a zlepšovať svoje jazdné schopnosti.

Hájek poukázal na to, že za absenciu reflexných prvkov alebo zvončeka, jazdu cez priechod pre chodcov či jazdu vedľa seba hrozí cyklistom v blokovom konaní pokuta do 50 eur. V správnom konaní až do 100 eur.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko