Na hlavný obsah

Pediatri sa o zmenách v ambulanciách a posúvaní ordinačných hodín dozvedeli z médií. Netušia, čo ich čaká

Mnohí lekári chodia slúžiť na pohotovosti do vzdialenejších miest.

Pediatri sa o zmenách v ambulanciách a posúvaní ordinačných hodín dozvedeli z médií. Netušia, čo ich čaká
Ilustračná snímka. Foto: RTVS

Pediatri v regiónoch tvrdia, že sa o pripravovaných zmenách dozvedeli z médií a nikto s nimi posúvanie ordinačných hodín nekonzultoval. Netušia, čo ich čaká. Mnohí lekári aj v dôchodkovom veku chodia slúžiť na detské pohotovosti do vzdialenejších miest.

V Partizánskom ordinujú štyri pediatričky, z toho dve sú v dôchodkovom veku. V evidencii majú každá viac ako 1 500 detí. „K tejto doktorke som ja chodila ako dieťa od narodenia a teraz chodí po veľa rokoch moja dcéra,“ povedala matka Lenka Kasáková.

Lekárky z Partizánskeho sa dozvedeli o pripravovaných zmenách ordinačných hodín z médií. Jeden deň v týždni by mali začať ordinovať neskôr a končiť o 18. hodine.

„Posúvať začiatok ordinačného času v ambulancii nie je ako posúvať čas niekde v obchode. My robíme denne od 7.00 h. do 8.00 h. hodiny odbery a preventívne prehliadky. S tým súvisí zvoz biologického materiálu,“ vyjadrila sa pediatrička z Partizánskeho na sociálnej sieti.

Zmenám v ambulanciách v regiónoch sa v Správach RTVS venovali Erik Vrábel, Marína Opálková a Miriam Dobrotová:

Partizánske je jedno z miest, kde už zatvorili detskú pohotovosť, teraz chodia lekárky slúžiť do Topoľčian. Cesta im trvá pol hodinu. Na druhý deň slúžia vo svojej ambulancii, čo je vyčerpávajúce.

Lekári v Námestove chcú ordinovať

Návrh rezortu zdravotníctva hovorí o zrušení detskej pohotovosti aj v Námestove. A to aj napriek tomu, že miestni lekári chcú na pohotovosti naďalej ordinovať.

Detské ambulancie v okrese nie sú len v Námestove. Ordinovať do šiestej večer tak môže pediater vo vzdialenejších obciach. Napríklad rodičia z Oravskej Polhory by museli s detským pacientom cestovať do Oravskej Lesnej zhruba hodinu autom.

Zora Zdráhalová okrem vlastnej ambulancie ordinuje na pohotovosti v Ružomberku. Tá sa má po novom presunúť do Dolného Kubína. Pediatrička tvrdí, že bude mať menej služieb, no zníži sa tým dostupnosť zdravotnej starostlivosti. Ordinovať vo svojej ambulancii do šiestej večer pre všetky akútne stavy v okrese si predstaviť nevie.

„To jednoducho u nás v regióne nie je reálne, pretože nás je tu stále málo a my máme problém ošetriť vlastných pacientov. Keď k mojim 60-100 pacientom pribudnú ďalší pacienti, tak to nebudem schopná robiť,“ uviedla pediatrička Zora Zdráhalová.

Zrušená pohotovosť v Galante

Od júna nebude detská pohotovosť ani v Galante, rodičia budú odkázaní na pomoc v Dunajskej Strede, ktorá je vzdialená 40 minút cesty autom.

V Galante majú v nemocničných priestoroch 5 pediatrov, ktorí si pohotovostné služby vždy bezproblémovo striedali. O ich plánovanom novom pracovnom čase ešte nepočuli. S rušením pohotovosti nesúhlasia. Majú strach najmä o svojich pacientov.))

„To, čo budovala pediatrická obec roky, minimalizovala sa detská úmrtnosť, môžu nastať vážne problémy. Je to veľký, neseriózny a neľudský zásah voči tým najmenším a najzraniteľnejším detičkám,“ uviedla pediatrička v meste Galanta Helena Kertészová.

Doktorka Kerteszová si ordinovanie v novom čase nevie predstaviť. Pre pediatrov v Galante sú takéto zmeny nevyhovujúce a nevítané.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko