Na hlavný obsah

Budúcnosť vzdelávania medikov: Ako simulačné centrá nahradia nedostatok praxe?

Lekári na študentov medicíny počas praxe často nemajú čas.

Budúcnosť vzdelávania medikov: Ako simulačné centrá nahradia nedostatok praxe?
Ilustračná snímka simulácie. Foto: RTVS

Študentom medicíny chýba dostatočná prax. Mladí medici tak prichádzajú aj o kontakt s pacientmi. Študenti tvrdia, že pridelení lekári na nich počas praxe nemajú čas. Preto sa stáva, že postávajú na chodbách a zo stáží ich púšťajú domov skôr. Lekárske fakulty hľadajú riešenia, ako medikom pomôcť.

Zatiaľ čo prvé dva roky sa medici v školských laviciach učia teóriu, od tretieho ročníka nastupujú na povinnú prax do nemocníc a ambulancií. Takto by sa z nich mali stať kvalitní lekári. Nedostatočná prax im to však komplikuje.

„Je nepochybne menej prístupu k pacientom. Primárne je menej pacientov hospitalizovaných, keď to prebieha. Za tým je vo veľkej časti nedostatok sestier,“ uviedol dekan Lekárskej fakulty Univerzity Komenského v Bratislave Juraj Payer.

O chýbajúcej praxi sa so študentami medicíny v Správach RTVS rozprával redaktor Silvester Roštár:

Chýba zdravotnícky personál

Podľa Lekárskeho odborového združenia je tiež problém v tom, že lôžka v nemocniciach, ktoré majú slúžiť na praktickú výučbu študentov, k dispozícii nie sú pre nedostatok zdravotníckeho personálu. A tam, kde chýba personál, nie sú ani pacienti a tým pádom sa prakticky nevzdelávajú ani študenti.

„Máme menej praxe. Je nás veľa v ročníku a myslím, že je nedostatok lekárov na nás, na náš celý krúžok. Nemajú sa nám potom ako venovať,“ priblížila študentka šiesteho ročníka medicíny Carolien Turazová.

„Lekári, aj keď by veľmi chceli, tak často nemajú čas sa nám na praxi venovať. Výsledkom je, že čakáme na chodbách alebo chodíme zo stáží domov skôr. Tým pádom zručnosti, ktoré potrebujeme, nenadobudneme počas štúdia,“ dodal študent tretieho ročníka medicíny Radoslav Heriban.

Simulačné centrá

Školy začali konať. Ak mladí medici nenadobudnú potrebnú prax v nemocniciach či ambulanciách priamo s pacientmi, na úlohu lekára ich môžu pripraviť simulačné centrá. Tam sa však študenti s reálnym pacientom do kontaktu nedostanú.

„Máme na lekárskej fakulte veľký simulačný ústav. Simuluje sa, že pacient má napríklad infarkt alebo akútne brucho (náhla brušná príhoda, pozn. redakcie). Sú na to formy takzvaných bábik. Na konci dňa tam musí byť živý pacient, ale čím lepšie príde pripravený zo simulačnej medicíny, mal by sa rýchlejšie a lepšie postarať o pacienta,“ vysvetlil Payer.

Pomoc študentom medicíny na univerzitách avizuje aj ministerstvo školstva. V tomto roku plánuje vyhlásiť výzvu na zriadenie a modernizáciu simulačných centier.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko