Na hlavný obsah

Zdravotný stav väzneného exprezidenta Saakašviliho sa zhoršil

A to v dôsledku značného úbytku hmotnosti.

Zdravotný stav väzneného exprezidenta Saakašviliho sa zhoršil
Na archívnej snímke z 2. decembra 2021 väznený gruzínsky exprezident Michail Saakašvili. Foto: TASR/AP

Zdravotný stav väzneného bývalého prezidenta Gruzínska Michaila Saakšviliho sa zhoršuje v dôsledku značného úbytku hmotnosti, oznámili v stredu (22. 2.) jeho lekári. Uviedla to agentúra AFP.

Prozápadného reformného politika Saakašviliho zatkli v roku 2021, niekoľko dní po jeho tajnom návrate z exilu.

Od vlaňajška je v nemocnici, keďže na protest proti svojmu zadržiavaniu odmietal 50 dní stravu. Podľa ľudskoprávnych organizácií je jeho väznenie politicky motivované.

Kedysi žoviálny, mimoriadne rešpektovaný politik sa stal tieňom samého seba, uviedli jeho právnici a lekári. Tí opakovane varovali, že jeho zdravie sa zhoršuje.

Exprezidentova lekárka Tamar Davarašviliová v stredu na tlačovej konferencii oznámila, že Saakašvili môže čoskoro skončiť na jednotke intenzívnej starostlivosti.

„Stav pacienta je čoraz vážnejší,“ uviedla. „Jeho hmotnosť a index telesnej hmotnosti sú veľmi nízke. Ďalšou fázou už môže byť JIS,“ dodala.

Podľa nej Saakašvili pri zatknutí v októbri 2021 vážil 115 kilogramov, teraz je to len 67 kilogramov. Je slabý a pripútaný k lôžku, navyše ho trápia bolesti končatín.

Liečba v zahraničí?

Vyše 570 poslancov Európskeho parlamentu podporilo minulý týždeň uznesenie žiadajúce gruzínsku vládu, aby Saakašviliho prepustila a povolila mu liečbu v zahraničí.

„Spôsob, akým sa pristupuje k Saakašvilimu, je lakmusovým papierikom oddanosti gruzínskej vlády európskym hodnotám,“ uvádza sa v uznesení EP. Podobné výzvy zverejnili aj lídri Poľska, Ukrajiny a Moldavska.

Súd v Gruzínsku začiatkom februára zamietol Saakašviliho žiadosť o odklad výkonu jeho šesťročného trestu za údajné zneužívanie úradných právomocí. Exprezident ako argument uviedol svoj zlý zdravotný stav.

Skupina lekárov pôsobiacich v USA tvrdí, že Saakašvili trpí vážnymi neurologickými, gastrointestinálnymi a ortopedickými problémami. Jeho zdravie sa podľa nich zhoršilo v dôsledku „mučenia“ vo väzbe.

Jeden z týchto lekárov, toxikológ David Smith, povedal, že testy odhalili, že Saakašviliho vo väzbe vystavili otrave ťažkými kovmi.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet