Na hlavný obsah

Poľsko sa vyhráža vetom pre európsky ozdravný fond

Brusel krajinu vydiera a ohrozuje jej kultúrnu identitu, tvrdí Kaczyňski.

Poľsko sa vyhráža vetom pre európsky ozdravný fond
Na snímke šarvátka v prvom finálovom zápase play off hokejovej Tipos extraligy HK Spišská Nová Ves - HK Nitra.

Poľský vicepremiér a predseda vládnej strany Právo a spravodlivosť (PiS) Jaroslaw Kaczyňski pohrozil, že Varšava bude vetovať schválenie ozdravného finančného balíku EÚ na pomoc ekonomikám aj dlhodobý rozpočet Únie. Mieni sa tak spraviť, ak Brusel neprestane krajinu vydierať a ohrozovať jej kultúrnu identitu, respektíve suverenitu, uviedol v utorok (13. 10.) v rozhovore pre denník Gazeta Polska Codziennie, z ktorého citovala agentúra Reuters.

„Veto bude. Ak budú pokračovať vyhrážky a vydieranie, tak pevne obránime kľúčové záujmy Poľska,“ odpovedal Kaczyňski na otázku, či jeho krajina využije svoje veto na zablokovanie dlhodobého rozpočtu a ozdravného fondu.

„Inštitúcie EÚ, ich najrôznejší úradníci, nejakí politici, ktorých si Poliaci nikdy nezvolili, od nás chcú, aby sme prehodnotili celú našu kultúru, aby sme odmietli všetko, čo je pre nás vrcholne vzácne, pretože im sa to tak páči,“ dodal.

Vlády členských štátov sa v júli dohodli na dlhodobom sedemročnom rozpočte a na ozdravnom fonde po koronakríze. Oba plány však musí schváliť európsky parlament a následne ich musia ratifikovať národné parlamenty všetkých 27 členských štátov.

Poľsko je po Maďarsku v poradí druhým členským štátom, ktorý sa vyhráža zablokovaním ozdraveného fondu, pokiaľ bude čerpanie financií podmieňované s dodržiavaním zásad právneho štátu.

Predsedníčka Európskej komisie Ursula von der Leyenová minulý mesiac kritizovala kroky poľskej vlády obmedziť práva homosexuálov, bisexuálov či transrodových osôb.

Ide o ďalší v sérii sporov Poľska a Európskej únie. Varšava sa s Bruselom názorovo rozchádza aj v otázkach migrácie či boja proti globálnemu otepľovaniu. Poľsko i Maďarsko sú tiež predmetom vyšetrovania EÚ pre údajné porušovanie nezávislosti súdov, médií a mimovládnych organizácií, pričom obom krajinám hrozí zákaz čerpania finančných prostriedkov Únie.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet