Na hlavný obsah

Krajiny Únie sa opäť nedohodli na prerozdelení miliónov vakcín od Pfizer/BioNTech

Návrh odmietli Praha, Viedeň aj Ľubľana.

Krajiny Únie sa opäť nedohodli na prerozdelení miliónov vakcín od Pfizer/BioNTech
Zdravotníčka naťahuje do injekčnej striekačky vakcínu od spoločností Pfizer/BioNTech. Foto: TASR/AP

Krajiny Európskej únie ani vo štvrtok 1. apríla nedokázali vyriešiť spor ohľadne spôsobu rozdelenia desiatich miliónov vakcín od spoločností Pfizer a BioNTech zo zásielky, ktorá má v druhom štvrťroku kompenzovať niektorým štátom ich doterajšie nižšie prídely. Informuje o tom agentúra DPA s odvolaním sa na diplomatické zdroje, podľa ktorých kompromisný návrh odmietli Rakúsko, Česko a Slovinsko. V pláne je preto vakcíny – ako doteraz – rozdeľovať podľa počtu obyvateľov jednotlivých krajín.

Agentúra DPA uvádza, že 24 štátov Únie sa aj tak dohodlo, že medzi sebou usporiadajú darcovskú akciu na pomoc krajinám, ktoré vakcíny výrazne nedostávajú. Devätnásť členov EÚ sa tak vzdá 2,8 milióna dávok, aby pomohli vyplniť medzery v dodávkach v Estónsku, Lotyšsku, na Slovensku, v Chorvátsku a v Bulharsku. „To, že väčšina krajín EÚ prejavuje solidaritu s krajinami mimoriadne postihnutými nedostatkom vakcín, je dôležitým signálom,“ povedal nemenovaný diplomat. „Je poľutovaniahodné, že Rakúsko, Slovinsko a Česko majú iný názor a toto solidárne gesto odmietajú,“ dodal.

Rakúsky kancelár Sebastian Kurz sa nedávno spoločne s predstaviteľmi ďalších krajín vrátane českého premiéra Andreja Babiša sťažoval na nerovné rozdelenie vakcín medzi členov dvadsaťsedmičky. Samit EÚ preto minulý týždeň poveril veľvyslancov členských krajín pri EÚ, aby dohodli rozdelenie 10 miliónov dávok od Pfizeru tak, aby sa podarilo zaplniť medzery v jednotlivých krajinách.

Portugalské predsedníctvo EÚ navrhlo, aby boli tri milióny rezervované pre šesť krajín: Bulharsko, Chorvátsko, Estónsko, Lotyšsko, Slovensko a Česko. Ide o krajiny, ktoré zatiaľ dostali v rámci spoločných nákupov podpriemerné množstvo dávok, pretože pri predchádzajúcich objednávkach neprejavili záujem o celý svoj stanovený prídel.

Zvyšných sedem miliónov dávok malo byť – ako zvyčajne – rozdelených podľa počtu obyvateľov. So zreteľom na výhrady Prahy, Viedne a Ľubľany veľvyslanci návrh mierne zmenili, no ani potom nedospeli k jednohlasnému rozhodnutiu.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet