Na hlavný obsah

Rusko vyhostilo troch poľských diplomatov

Varšava úmyselne ničí vzájomné vzťahy, znie z Moskvy.

Rusko vyhostilo troch poľských diplomatov
Taxi pred budovou ruského veľvyslanectva vo Varšave. Foto: TASR/AP

Ruské ministerstvo zahraničia si v piatok (23. 4.) podľa agentúry RIA Novosti predvolalo poľského veľvyslanca v Moskve Krzysztofa Krajewského a odovzdalo mu protest proti tomu, že Varšava minulý týždeň vyhostila troch pracovníkov ruského veľvyslanectva. Moskva tiež informovala, že za nežiaducich považuje piatich zamestnancov poľskej ambasády v Moskve.

Ministerstvo zahraničia vo Varšave vyhostenie troch Rusov minulý týždeň odôvodnilo porušením podmienok diplomatického statusu a vykonávaním činností poškodzujúcich Poľskú republiku.

Moskva kroky Poľska označila za „provokatívne“ a uviedla, že „Varšava úmyselne pokračuje v kurze vedúcom k ďalšiemu zhoršeniu a ničeniu vzájomných vzťahov“. Výpoveďou piatich pracovníkov poľského veľvyslanectva hrozila Moskva už minulý týždeň, dnes veľvyslancovi Krajewskému rozhodnutie o vyhostení oficiálne oznámila.

Šéf zahraničného výboru dolnej komory ruského parlamentu Leonid Sluckij na toto gesto k Spojeným štátom reagoval s tým, že Poľsko „koná ako ozajstný viazal USA a snaží sa nelíšiť sa od veľkého brata vo Washingtone v protiruskej rétorike a útokoch“.

Vzťahy medzi Ruskom a Západom sa v poslednom čase výrazne ochladzujú. V sobotu (17. 4.) sa rozhorela diplomatická roztržka medzi Prahou a Moskvou pre dôvodné podozrenia českej strany, že ruská vojenská rozviedka GRU stála za výbuchmi vo Vrběticiach v roku 2014. Česko z tohto dôvodu vyhostilo 18 ľudí z ruskej ambasády v Prahe, Moskva potom 20 pracovníkov českého veľvyslanectva v Moskve. Vo štvrtok české ministerstvo zahraničia informovalo o nútenom odchode ďalších ruských diplomatov z Česka. Rusko oznámilo, že prechádza v počtoch pracovníkov veľvyslanectiev „na striktnú paritu“. Slovenskí predstavitelia vo štvrtok uviedli, že odísť budú musieť traja pracovníci ruskej ambasády v Bratislave.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet