Na hlavný obsah

Kremeľ na stretnutí Putina s Bidenom neočakáva „reštart“ vzťahov

O zlepšení americko-ruských vzťahov hovoril už Obama.

Kremeľ na stretnutí Putina s Bidenom neočakáva „reštart“ vzťahov
Na snímke zľava ruský prezident Vladimir Putin a americký prezident Joe Biden. Foto: TASR/AP/koláž RTVS

Kremeľ neočakáva formálny „reštart“ vzťahov medzi Ruskom a Spojenými štátmi na chystanom summite prezidentov oboch krajín, Vladimira Putina a Joea Bidena, v Ženeve. Informovala o tom v stredu (26. 5.) agentúra Ria Novosti.

„Zrejme tu nebudeme hovoriť o reštarte vzťahov. Naša skúsenosť s reštartom bilaterálnych vzťahov, keď sme sa ho pokúsili uviesť do praxe, nie je najlepšia,“ citovala agentúra hovorcu ruského prezidenta Dmitrija Peskova.

Reštart vo vzťahoch s Moskvou vyhlásil niekdajší americký prezident Barack Obama po nástupe do funkcie v roku 2009, pochopenie oboch mocností ale trvalo len krátko. Kvôli ukrajinskej kríze, vojne v Sýrii a obvineniam, že Kremeľ sa vmieša do amerických volieb, sa vzťahy Ruska a USA dostali na najnižšiu úroveň od konca studenej vojny.

Peskov ďalej uviedol, že nadchádzajúca schôdzka je síce „veľmi dôležitá“, varoval však pred „prílišnými očakávaniami“. Povedal tiež, že sa neplánuje podpis žiadnych dokumentov.

O presnom mieste sa rokuje

Kremeľ a Biely dom v utorok (25. 5.) oznámili, že sa Putin a Biden stretnú 16. júna vo švajčiarskej Ženeve. Presné miesto konania samitu je podľa Peskova doteraz predmetom rokovaní.

Vzťahy oboch veľmocí sú v posledných mesiacoch mimoriadne napäté pre mnoho nezhôd. USA nedávno uvalili na Rusko sankcie a krajiny si navzájom vyhostili niekoľko diplomatov. Moskva zaradila USA minulý týždeň spolu s Českom na zoznam „nie priateľských“ krajín.

Biden však nedávno vyhlásil, že očakáva skoré stretnutie s Putinom a že nie je potrebné, aby obe strany pred jeho konaním vyriešili všetky svoje spory.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet