Na hlavný obsah

Šéf envirofondu: Starosta obce Kravany si spravil trhací kalendár z legislatívy SR

Tvrdí, že nezdokladoval verejné obstarávanie.

Daša Turbová, Ľubomír Vačok a Juraj Smatana
Na snímke zľava generálna tajomníčka služobného úradu ministerstva životného prostredia SR Daša Turbová, riaditeľ Enviromentálneho fondu Ľubomír Vačok a štátny tajomník ministerstva životného prostredia SR Juraj Smatana.Foto: TASR
Foto: TASR

Starosta obce Kravany v okrese Poprad Igor Gavalier odmieta komunikovať s Environmentálnym fondom a poskytnúť mu podklady na kontrolu verejného obstarávania na dobudovanie obecnej kanalizácie. Uviedlo to v pondelok (18. 10.) ministerstvo životného prostredia (MŽP).

Envirofond zdôraznil, že pokračuje vo finančnej kontrole projektov samospráv pri budovaní vodovodov, kanalizácií a čistiarní odpadových vôd. Závažné porušenia zistil v štyroch obciach vrátane obce Kravany.

Podnet na ÚVO a trhací kalendár

„V tejto súvislosti podal envirofond kvalifikovaný podnet na Úrad pre verejné obstarávanie (ÚVO). Zároveň sme sa v tomto prípade obrátili aj na orgány činné v trestnom konaní a podali trestné oznámenie z podozrenia na korupčné správanie pri výbere dodávateľa projektu a úkonov verejného obstarávateľa po uzatvorení zmluvy o dielo,“ uviedol riaditeľ fondu Ľubomír Vačok.

Fond podľa neho ešte v apríli a máji niekoľkokrát požiadal starostu, aby zdokladoval verejné obstarávanie, „akým spôsobom došlo k výberu dodávateľa, akým spôsobom bol zazmluvnený projekt, akým spôsobom bol dodatkovaný“. To podľa Vačoka Gavalier neučinil.

Zároveň podľa neho vyzvali starostu na spomalenie prác, čo sa tiež nestalo. „Starosta obce Kravany realizuje naďalej práce vo svojom tempe. Spravil si trhací kalendár z našich odporúčaní a z legislatívy SR, ako aj z dotačnej zmluvy,“ skonštatoval Vačok.

Obci preto hrozí, že bude musieť vrátiť celú sumu, ktorú jej poskytli z fondu. Hrozia jej aj pokuty vo výške 30 až 70 % z poskytnutej sumy.

Starosta v piatok protestoval

Gavalier počas piatkového protestu viacerých primátorov a starostov pred Úradom vlády SR adresoval Environmentálnemu fondu výhrady. Do popredia dal príklad, že od novembra 2020, kedy obci dodali finančné prostriedky na dokončenie kanalizácie, rok vybavuje rôzne záležitosti po úradoch a obec má medzitým nezaplatené faktúry v hodnote 1,5 milióna eur.

Ku kanalizácii podotkol, že sa buduje už 17 rokov a stále nie je dokončená. Gavalier tvrdil, že za to môže aj nekompetentnosť zamestnancov envirfondu. MŽP reagovalo, že Gavalier sa zo záležitosti jednej obce snažil spraviť „celoslovenský problém“.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko