Na hlavný obsah

Borrell varoval Rusko pred uznaním separatistických regiónov na Ukrajine

Hovorí o porušení minských dohôd.

Borrell varoval Rusko pred uznaním separatistických regiónov na Ukrajine
Na snímke šéf diplomacie Európskej únie Josep Borrell. Foto: TASR/AP

Európska únia v utorok (15. 2.) varovala pred uznaním separatistických regiónov na východe Ukrajiny Ruskom. Podľa šéfa únijnej diplomacie Josepa Borrella by išlo o jasné porušenie minských dohôd o urovnaní tamojšieho konfliktu.

Ruskí poslanci v utorok schválili uznesenie vyzývajúce prezidenta Vladimira Putina na uznanie nezávislosti povstaleckých „republík“ -Luhanskej a Doneckej ľudovej republiky.

„Toto uznanie by bolo jasným porušením minských dohôd,“ povedal Borrell s odvolaním sa na zmluvy podpísané v bieloruskom hlavnom meste v septembri 2014 a februári 2015 v snahe ukončiť konflikt na východe Ukrajiny.

„Podpora a záväzok EÚ k nezávislosti, zvrchovanosti, územnej celistvosti Ukrajiny v rámci jej medzinárodne uznaných pravidiel zostávajú neochvejné,“ ubezpečil Borrell.

Nemecký kancelár Olaf Scholz v utorok po rokovaní s Putinom v Moskve tiež varoval pred možnosťou, ak by Rusko uznalo nezávislosť povstaleckých republík na východe Ukrajiny. Podľa Scholza by to znamenalo „politickú katastrofu“.

Konflikt na Donbase je súčasťou širšej krízy, keď sa Západ obáva, že by Rusko mohlo kedykoľvek napadnúť Ukrajinu vzhľadom na to, že pri jej hraniciach nazhromaždilo viac ako 100 000 vojakov. Rusko to však odmieta a viní Západ z hystérie.

Moskva v utorok ohlásila začiatok sťahovania niektorých svojich vojakov do pôvodných posádok, čo v západných krajinách vyvolalo mierny optimizmus. Napríklad hovorca francúzskej vlády Gabriel Attal podľa agentúry AFP to označil za „pozitívny signál a znamenie upokojovania situácie“, ak sa informácie potvrdia.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet