Na hlavný obsah

Biden: USA sú pripravené na čokoľvek, čo spraví Severná Kórea

Americký prezident je už v Japonsku.

Biden: USA sú pripravené na čokoľvek, čo spraví Severná Kórea
Americký prezident Joe Biden priletel na návštevu Japonska. Foto: ČTK/AP

Spojené štáty sú pripravené na čokoľvek, čo urobí Severná Kórea, a neobávajú sa informácií o možnom jadrovom teste, ktorý Pchjongjang možno chystá a bol by prvým od roku 2017. Pred odletom z Južnej Kórey do Japonska to povedal americký prezident Joe Biden.

Biden začal svoju prvú ázijskú cestu vo funkcii prezidenta vo štvrtok (19. 5.) návštevou Južnej Kórey.

Americké tajné služby upozornili na možnosť, že KĽDR pripravuje ďalší raketový test, ktorý by mohla vykonať v čase Bidenovej prítomnosti na kontinente. Mohla by testovať jadrovú zbraň alebo raketu dlhého doletu alebo oboje.

Biden na otázku novinára, či chce niečo odkázať severokórejskému lídrovi Kim Čong-unovi odpovedal: „Zdravím“ a po krátkej odmlke dodal „bodka“.

Podľa stanice CNN je táto stručnosť výrazom doteraz neúspešnej snahy USA začať s Pchjongjangom dialóg. Všetky návrhy americkej administratívy zostali bez odpovede. Kim znásobil raketové skúšky a je možné, že pripravuje ďalší podzemný jadrový test.

Biden povedal, že je na takúto možnosť pripravený. „Premysleli sme, ako budeme reagovať na čokoľvek, čo urobia (Severokórejčania), takže sa neznepokojujem,“ povedal Biden.

COVID-19

KĽDR nereagovala ani na americkú ponuku na zaslanie vakcín proti covidu, s ktorým sa teraz Severná Kórea potýka. Choroba sa tam označuje ako horúčka, ktorú podľa tamojších úradov dostalo 2,5 milióna ľudí.

„Ponúkli sme vakcíny nielen Severnej Kórei, ale aj Číne a sme pripravení im ich okamžite poskytnúť. Nedostali sme odpoveď,“ povedal Biden. KĽDR už predtým odmietla ponuku vakcín z programu COVAX určeného chudobnejším štátom.

Doteraz krajina tvrdila, že sa dokázala prísnou uzáverou hraníc koronaviru ubrániť, no odborníci sa domnievajú, že prípady v KĽDR boli už pred súčasnou vlnou epidémie.

Severokórejské štátne médiá odporúčajú riešiť „horúčku“ bylinným čajom, kloktaním slanou vodou a použitím slabších prípravkov tíšiacich bolesť. Kim podriadených kritizoval za zlé riadenie distribúcie liekov.

Biden v Soule povedal, že je pripravený sa s Kimom za priaznivých podmienok stretnúť. „Záležalo by na tom, či by to myslel vážne a bol úprimný,“ povedal.

Jeho predchodca Donald Trump usporiadal v roku 2018 s Kimom samit a neskôr ako prvý z amerických prezidentov vstúpil na územie KĽDR. Kim však neskôr spochybnil zmysel potriasania si rukou s Američanmi.

Rozširovanie spolupráce

Biden sa pri rokovaní s juhokórejským prezidentom Jun Sok-jolom zhodol na posilnení odstrašujúcich prostriedkov proti KĽDR.

Dohodli sa tiež na ďalšom rozšírení vojenských cvičení a armádnom výcviku na Kórejskom polostrove a v jeho blízkosti. Trump rozsah týchto aktivít nechal obmedziť, pretože ich považoval za príliš nákladné a provokatívne.

Biden odišiel do Ázie s cieľom potvrdiť pokračujúcu intenzívnu spoluprácu s dvoma kľúčovými ázijskými spojencami Washingtonu. O tom, že Washington považuje Japonsko za spoľahlivého bezpečnostného a ekonomického partnera chce ubezpečiť aj pri rokovaniach v Tokiu.

Biden v nedeľu pricestoval do Tokia v rámci ďalšej časti svojej prvej prezidentskej návštevy Ázie. Informovala o tom agentúra AFP. V pondelok (23. 5.) stretne s japonským premiérom Fumiom Kišidom a cisárom Naruhitom.

V utorok (24. 5.) sa v Tokiu stretne s lídrami členských štátov zoskupenia známeho pod názvom Štvorstranný bezpečnostný dialóg (anglická skratka QUAD) – Kišidom, indickým premiérom Naréndrom Módím a budúcim austrálskym premiérom Anthonym Albanesem.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet