Na hlavný obsah

Britský najvyšší súd odobril deportácie migrantov do Rwandy

Prvé sa uskutočnia už v utorok.

Britský najvyšší súd odobril deportácie migrantov do Rwandy
Na snímke pracovníci v Rwande pripravujú azylové bývanie pre ľudí, ktorých deportujú z Británie do tejto africkej krajiny. Foto: SITA/AP

Britský najvyšší súd v utorok (14. 6.) zamietol žiadosť niektorých charitatívnych a odborových organizácií, ktoré sa chceli odvolať proti predchádzajúcim súdnym rozhodnutiam umožňujúcim uskutočniť prvý plánovaný let do Rwandy s odmietnutými žiadateľmi o azyl.

Prvé lietadlo s viacerými migrantmi má z Británie odštartovať ešte v utorok, čo potvrdila aj britská ministerka zahraničia Liz Trussová.

Británia plánuje začať uskutočňovať kontroverzný a široko kritizovaný plán deportovať do Rwandy migrantov, ktorí do Spojeného kráľovstva prišli nelegálne. Už predchádzajúce rozhodnutie súdov dala takýmto letom zelenú.

Počet sa zúžil

Príslušný zákon, ktorý začal platiť v apríli, umožňuje vláde posielať do tretích krajín niektorých utečencov nelegálne vstupujúcich na britské územie. Zákon tiež sprísnil tresty pre prevádzačov migrantov.

Britský plán deportovať migrantov bol predmetom viacerých súdnych sporov, ale v utorok sa už očakáva prvý deportačný let, aj keď pravdepodobne len s malým počtom migrantov.

Niektorí jednotlivci totiž uspeli s tvrdením, že ich nemôžu deportovať s ohľadom na zdravotné problémy alebo ľudské práva. Počet migrantov, ktorých deportácia sa chystá, sa tak postupne zúžil z pôvodných 37 na sedem.

Nemenovaný vládny činiteľ podľa agentúry Reuters povedal, že právne kroky jednotlivcov proti deportácii by mohli viesť k tomu, že súkromné lietadlo prenajaté britskou vládou odletí bez utečencov na palube.

Ďalší let

Britská vláda navyše varuje, že každého, kto sa deportácii na poslednú chvíľu vyhne vďaka právnym krokom, pošlú do Rwandy ďalším letom. „Nemôžem povedať, koľko presne ľudí poletí. Ale naozaj dôležité je, že nastolíme princíp,“ povedala televízii Sky News Trussová. Migrantov, ktorí nepoletia v utorok, podľa nej posadia na budúci let.

Svojím deportačným programom, za ktorý v prvej fáze zaplatí Rwande 120 miliónov libier, chce britská vláda „narušiť ekonomické štruktúry pašerákov ľudí“ a „odradiť migrantov od toho, aby podstupovali nebezpečnú cestu cez Lamanšský prieliv“, uviedol predtým premiér Boris Johnson.

Plán ale kritizujú ako nehumánny mnohí politici, charitatívne spolky i medzinárodné organizácie alebo tiež anglikánska cirkev. V súkromí ho označil za otrasný aj princ Charles.

Za minulý rok do Británie nelegálnou cestou cez Lamanšský priliv pricestovalo 28 500 ľudí. V roku 2020 to podľa ministerstva vnútra bolo necelých 8 500 osôb.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet