Na hlavný obsah

Krajiny G7 investujú do svetovej infraštruktúry 600 miliárd dolárov

Konkurovať má čínskemu megaprojektu.

lídri zoskupenia G7 a predstavitelia EÚ
Na snímke lídri zoskupenia G7 a predstavitelia EÚ.Foto: TASR/AP
Foto: TASR/AP

Skupina veľkých svetových ekonomík G7 investuje v nasledujúcich piatich rokoch do infraštruktúry vo svete 600 miliárd dolárov (570 mld. eur). V nedeľu (26. 6.) to na samite G7 v bavorskom alpskom zámku Elmau oznámil americký prezident Joe Biden.

Program nazvaný Partnerstvo pre svetovú infraštruktúru a investície (PGII) vnímajú ako protiváhu čínskemu megaprojektu označovanému ako Nová hodvábna cesta.

„Spojené štáty do roku 2027 mobilizujú do podpory infraštruktúry vo svete 200 miliárd dolárov (190 mld. eur),“ povedal Biden. „Krajiny G7 potom spoločne vyčlení do roku 2027 spolu 600 miliárd dolárov,“ povedal.

Šéfka Európskej komisie Ursula von der Leyenová poznamenala, že Európska únia do projektu vloží polovicu sumy.

Investície do infraštruktúry sú podľa Bidena kľúčové, keďže moderné technológie vzdialenosti vo svete zmenšili a svet úzko prepojili. „Budeme podporovať rozvojové a rozvíjajúce sa krajiny,“ povedal Biden.

Investície podľa Bidena nemožno vnímať ako akt dobročinnosti bohatých krajín k chudobnejším, keďže z nich budú mať úžitok všetci. Nemecký kancelár Olaf Scholz povedal, že PGII je ďalším príkladom jednoty a odhodlania krajín G7.

Biden uviedol, že USA podporia okrem iného solárny projekt v štyroch angolských regiónoch s objemom dvoch miliárd dolárov (1,9 milióna eur), čo krajine pomôže splniť jej klimatické záväzky.

Ďalšie peniaze získajú napríklad Pasteurov inštitút v Dakare pre zariadenia na výrobu vakcín, telekomunikačné prepojenie podmorskými káblami medzi juhovýchodnou Áziou a západnou Európou cez Afriku či štúdie pre možné prvé umiestnenie malého modulárneho reaktora v Rumunsku.

Čistá energia

Taliansky premiér Mario Draghi vo vyhlásení zdôraznil, že v krátkodobom horizonte treba vzhľadom na súčasnú situáciu investovať do plynovej infraštruktúry vo svete.

Zároveň uviedol, že v budúcnosti by malo dať tieto zariadenia využívať na dopravu vodíka, ktorý EÚ považuje za budúci zdroj čistej energie.

Projekt Novej hodvábnej cesty, ktorý sa oficiálne nazýva Iniciatíva Pásu a cesty, Čína začala v roku 2013. Cieľom je posilniť vzájomný obchod a zvýšiť investície aj vplyv vo väčšine ázijských krajín, ale aj na ďalších kontinentoch.

Mnohé európske krajiny a USA projekt vnímajú ako nezdravé posilňovanie vplyvu čínskeho totalitného režimu a chcú ho vyvážiť.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Ekonomika