Na hlavný obsah

Navaľného presunuli na neznáme miesto, tvrdí jeho spolupracovník

V marci ho odsúdili na deväťročný trest.

Navaľného presunuli na neznáme miesto, tvrdí jeho spolupracovník
Ruský opozičný líder Alexej Navaľnyj. Foto: TASR/AP

Väzneného ruského opozičného vodcu a kritika Kremľa Alexeja Navaľného presunuli na neznáme miesto. Podľa agentúry Reuters to v utorok (14. 6.) uviedol jeden z jeho blízkych spolupracovníkov.

„Kde sa Alexej teraz nachádza a do ktorej (trestaneckej) kolónie ho prevážajú, nevieme,“ uviedol vo vyhlásení na komunikačnej platforme Telegram bývalý koordinátor Navaľného siete regionálnych štábov Leonid Volkov.

Obmedzené návštevy

Tento rok v marci Navaľného odsúdili na deväťročný trest za podvod a pohŕdanie súdom. Ešte skôr mu justícia vymerala 2,5 roka väzenia pre porušenie podmienky skoršieho rozsudku za údajnú spreneveru.

Opozičný líder tvrdí, že obvinenia proti nemu vykonštruovali a majú za cieľ zmariť jeho politické ambície.

Sudca nariadil aby Navaľného, ktorý kritizoval ruskú vojenskú kampaň na Ukrajine ako „hlúpu“, previezli do väznice so vyšším stupňom stráženia, kde bude mať obmedzené právo na návštevy a korešpondenciu.

Nové trestné konanie

Navaľnyj si doteraz odpykával trest v nápravnom zariadení v Pokrove, ktoré sa nachádza asi 120 kilometrov východne od Moskvy.

Navaľného sieť politických spolupracovníkov po jeho uväznení z veľkej časti rozbili, keďže ju úrady označili za „extrémistickú“ organizáciu. Blízki spolupracovníci a organizátori skončili buď vo väzení, alebo v exile.

Navaľnyj pred dvoma týždňami uviedol, že ho v novom trestnom konaní obvinili z vytvorenia extrémistickej organizácie a podnecovania k nenávisti proti úradom, čo sú trestné činy, za ktoré mu hrozí ďalších až 15 rokov väzenia.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet