Na hlavný obsah

Gazprom negarantuje opätovné spustenie dodávok plynu cez Nord Stream 1

Plynovod dočasne odstavili pre pravidelnú technickú údržbu.

Gazprom negarantuje opätovné spustenie dodávok plynu cez Nord Stream 1
Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Ruská spoločnosť Gazprom vydala vyhlásenie, v ktorom už otvorene píše o tom, že nemôže garantovať opätovné spustenie dodávok plynu cez Nord Stream 1.

Ten odstavili pre pravidelnú technickú údržbu do 21. júla. Dôvodom prípadného neuvedenia plynovodu pod Baltským morom z Ruska priamo do Nemecka do prevádzky je podľa Gazpromu tzv. vyššia moc, ktorá vzniká za nepredvídateľných okolností akými sú živelné pohromy, prírodné katastrofy – ale aj vojna.

Téme sa venoval v Rádiožurnále na Rádiu Slovensko redaktor RTVS Tibor Macák.

O vojne sa v stanovisku Gazpromu nehovorí, lebo brutálnu agresiu na Ukrajinu Rusko stále označuje za špeciálnu operáciu. Vyššia moc je však pojem, ktorý sa dá pomerne široko interpretovať. Kremeľ sa tak môže vyhovárať aj na dôvody, ktoré v skutočnosti neexistujú.

Gazprom nepovažujú za hodnoverného obchodného partnera

Nemecká spoločnosť Uniper, je dôležitým dodávateľom plynu pre elektrárne a mestské teplárne, zásobujúce teplom a plynom domácnosti.

„Táto spoločnosť chce patriť medzi svetové koncerny ako ExxonMobil, Saudi Aramco, Quatargas a Eqinor. Napriek tomu mi nedokáže vysvetliť, prečo mesiac pred technickou odstávkou spôsobila jediná turbína zníženie dodávok cez Nord Stream 1 na 40 percent z pôvodného množstva. Tento dôvod nie je pre koncern, ktorý vždy kládol dôraz na to, že je spoľahlivým obchodným partnerom, hodnoverný,“ vyjadril sa jej šéf Klaus Dieter Maubach.

Uniper už požiadal nemeckú vládu o poskytnutie preklenovacieho úveru, ktorý ju má chrániť pred krachom a pomôže prijať stabilizačné opatrenia. Prezident Spolkovej agentúry pre siete Klaus Müller pripomína, že napriek výpadkom dodávok plynu z Ruska, Nemecko má alternatívne zdroje.

„Do Nemecka stále prúdi plyn vďaka dodávkam z Nórska cez veľké LNG terminály, ktoré sú v Belgicku a Holandsku. To znamená, že ho ešte stále dostávame. Pravdou však je, že Nord Stream 1 odstavili a čoskoro sa dozvieme, či sa skutočne dodávky plynu obnovia,“ vyjadril sa Müller.

Ak sa po polnoci 22. júla dodávky plynu neobnovia, Nemecko i Európska únia avizujú prijatie núdzového plánu.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Rádiožurnál