Na hlavný obsah

Srí Lanka má nového premiéra Gunavardenu, demonštrantov rozohnala polícia

Došlo k viacerým zatknutia aj tvrdým zásahom.

Srí Lanka má nového premiéra Gunavardenu, demonštrantov rozohnala polícia
Na snímke muž, ktorý demonštruje na Srí Lanke. Foto: ČTK / Eranga Jayawardena

Nový srílanský premiér Dinéš Gunavardena zložil v piatok (22. 7.) prísahu a ujal sa svojho úradu.

Došlo k tomu len niekoľko hodín po tom, ako vojaci a policajti rozohnali stovky demonštrantov táboriacich v hlavnom meste Kolombo, informuje agentúra DPA s odvolaním sa na miestne úrady.

Gunavardena, predseda ľavicovej vládnucej strany Zjednotený ľudový front, zložil prísahu do rúk nového prezidenta Ranila Vikramasinghea, ktorý sa vo štvrtok (21. 7.) ujal svojej funkcie. Nový premiér je spojencom dynastie Rádžapakšovcov, teda rodiny bývalého prezidenta.

Ceremóniu sprevádzali prísne bezpečnostné opatrenia vrátane posilnených hliadok pred úradom premiéra.

Približne tisíc príslušníkov polície a vojakov bolo v noci na piatok poverených likvidáciou hlavného tábora protivládnych demonštrantov. Tí sídlia pred prezidentským palácom už 104 dní.

Úrady tábor vypratali napriek tomu, že demonštranti oznámili, že v piatok z miesta dobrovoľne odídu, píše agentúra AP. Dodáva, že na mieste došlo k viacerým zatknutiam aj tvrdým zásahom.

Zásah kritizovali ľudskoprávne organizácie. Hovorca srílanskej polície ho však v piatok obhajoval s tým, že jeho cieľom bolo umožniť novému prezidentovi obnoviť – po mesiacoch protestov – činnosť svojho úradu.

Bývalého šesťnásobného premiéra Vikramasingheho zvolil za prezidenta srílanský parlament na svojom stredajšom (20. 7.) zasadnutí. Vo funkcii nahradil Gótábaju Rádžapakšu, ktorý ušiel z krajiny minulý týždeň v reakcii na rozsiahle demonštrácie a následne e-mailom poslal svoju demisiu.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet