Na hlavný obsah

SaS má pri otázke lacnejšej elektriny záložný plán

Je možné, že ho využije až Sulíkov nástupca.

SaS má pri otázke lacnejšej elektriny záložný plán
Ilustračná fotografia stožiarov elektrického vedenia. Foto: Unsplash

Ak Európska komisia odmietne akceptovať zmluvu medzi štátom a Slovenskými elektrárňami, ktorá má zabezpečiť lacnejšiu elektrinu pre domácnosti, nastúpi plán B. Minister hospodárstva Richard Sulík (SaS) so svojimi spolupracovníkmi zatiaľ taja, čo by mal obsahovať. Opakuje len, že nižšia cena elektriny bude v každom prípade.

Opozícia tomu neverí. Podľa sociálnych demokratov nič nie je isté. O to viac, že súčasná koalícia smeruje k rozpadu a z ministerstva hospodárstva sa už čoskoro môžu straníci SaS porúčať.

Téme sa v Rádiožurnále na Rádiu Slovensko venoval redaktor RTVS Matej Baránek.

Úrad pre reguláciu sieťových odvetví, ktorý stanovuje maximálne ceny energií, ešte minulý týždeň varoval pred enormným zdražovaním.

Domácnostiam môžu budúci rok narásť účty za elektrinu o viac ako 1 700 eur. A to v prípade, ak štát čím skôr nepodpíše zmluvu so Slovenskými elektrárňami. Práve tá má garantovať lacnejšiu elektrinu, keďže vzájomná dohoda zo začiatku roka, je výhradne v politickej rovine.

Rozhodujúce bude rozhodnutie Komisie

Problém je, že očakávanú zmluvu posudzuje Európska komisia. A minister hospodárstva pripúšťa, že Brusel by ju mohol zhodiť zo stola. „Plán B máme pripravený. Nebudem však o ňom teraz hovoriť. Rátame aj s tým, že zmluva notifikovaná nebude,“ uviedol Sulík.

Európska komisia má rozhodnúť najneskôr v novembri. Ak by zmluvu zamietla, štát by mal len mesiac na to, aby splnil svoj sľub a zabezpečil domácnostiam lacnejšiu elektrinu oproti trhovým cenám.

„Podpísali rôzne smiešne politické memorandá a doteraz neurobili žiadny krok, ktorý by smeroval k lacnejšej elektrine a plynu pre domácnosti,“ vyjadril sa predseda Smeru-SD Robert Fico.

Do celého problému vstupuje aj ďalší faktor – koaličná kríza. Všetko zatiaľ nasvedčuje tomu, že SaS ku koncu augusta odíde z vlády.

V takom prípade by sa porúčal nielen minister Sulík, ale aj jeho štátni tajomníci. Vrátane Karola Galeka (SaS), ktorý zodpovedá za otázku energií.

Ten však tvrdí, že ich prípadní nástupcovia budú mať všetko pripravené na 100 percent a nevzniknú im žiadne komplikácie, ani keby museli použiť tajný plán B. „Keď sme povedali, že elektrina bude, tak bude. Urobíme všetko pre to, aby bolo všetko na papieri a schválené,“ tvrdí Galek.

Kto nahradí ministra hospodárstva?

V koalícii taký optimizmus nie je. Pravdou je, že ak odíde Sulík z postu ministra hospodárstva, a rovnako tak ďalší ministri strany SaS, zvyšok koalície musí nájsť, okrem parlamentnej podpory, čím skôr náhradu. Nie je preto vylúčené, že v prípade ministerstva hospodárstva by mohlo OĽANO zvažovať predsedu hospodárskeho výboru Petra Kremského (OĽANO).

Sulík chce utiecť a hodiť zodpovednosť na niekoho iného v tej najťažšej chvíli, vyjadril sa Kremský. O vedení ministerstva hospodárstva po prípadnom Sulíkovom odchode nechce špekulovať. „Žiadnu ponuku som nedostal,“ dodal.

V súvislosti so situáciu okolo elektriny poslanec Kremský zvažuje zvolanie mimoriadneho výboru.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Rádiožurnál