Na hlavný obsah

SaS predkladá do parlamentu návrh ústavného zákona o dôchodkoch

Ide o kompromisné riešenie, mieni Sulík.

SaS predkladá do parlamentu návrh ústavného zákona o dôchodkoch
Predseda strany SaS Richard Sulík. Foto: TASR

Strana Sloboda a Solidarita predloží do Národnej rady (NR) SR návrh ústavného zákona o dôchodkovom systéme. Informoval o tom v pondelok (8. 8.) minister hospodárstva a predseda SaS Richard Sulík.

Predseda strany uviedol, že ide o kompromisné riešenie, ktoré konzultovali s najväčšími odborníkmi na Slovensku. „Zmena je pre nás veľmi dôležitá. Dúfame, že sa nám podarí docieliť dohodu naprieč celým politickým spektrom v NR SR,“ povedal Sulík.

SaS sa rozhodla predložiť vlastný návrh ústavného zákona po tom, čo pokus ministra práce Milana Krajniaka (Sme rodina) zlyhal. Návrh predkladajú bez dohody v koalícii. Podľa Sulíka sa strana už necíti byť súčasťou koalície.

Sulík však zdôraznil, že tak, ako môžu koaliční partneri počítať s podporou SaS pri predkladaní rozumných návrhov, tak strana očakáva, že koalícia podporí aj jej rozumné návrhy. Dodal, že prijatie ústavného zákona o dôchodkovom systéme je aj súčasťou programového vyhlásenia vlády.

Automatický vstup do druhého piliera

Poslanec SaS Peter Cmorej priblížil parametre navrhovaného zákona. Prvým je, že všetky nové výdavky v dôchodkovom systéme musia mať jasné finančné krytie. Spomenul zavedenie nových daní alebo krátenie rozpočtu pre iné oblasti.

Strana chce tiež napraviť škody, ktoré napáchala vláda bývalého premiéra Roberta Fica (Smer-SD), ktorá sporiteľov zákonom presunula do dlhopisových fondov. „Týchto ľudí treba presunúť do fondov, v ktorých budú mať šancu, že budú mať v budúcnosti lepší dôchodok,“ povedal Cmorej.

Okrem toho navrhujú zafixovať výšku príspevkovej sadzby do druhého piliera v pomere k tomu druhému. Tiež chcú ústavne zakotviť automatický vstup mladých ľudí do druhého piliera, avšak s možnosťou z neho aj vystúpiť.

Predseda parlamentného výboru pre financie a rozpočet a poslanec Marián Viskupič (SaS) pripomenul, že udržateľnosť verejných financií je na Slovensku druhá najhoršia v rámci Európskej únie. Poukázal pri tom na starnutie obyvateľstva a tlak na dôchodkový a zdravotnícky systém.

Preto je nevyhnutné podľa neho prijať zodpovedné riešenia. „Budúcnosť verejných financií tvoríme dnešnými krokmi,“ dodal.

Krajniak v reakcii uviedol, že návrh SaS je len snahou zatiahnuť hnutie Sme rodina do politických svárov s OĽANO. Podotklo, že návrh ústavného zákona predložil na úrade vlády už asi pred rokom, premiér Eduard Heger (OĽANO) ho no rokovanie vlády doteraz nepredložil.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko