Na hlavný obsah

Záporožská jadrová elektráreň nedodáva elektrinu na Ukrajinu, tvrdí okupačná správa

Enerhoatom tvrdí, že odpojené sú všetky reaktory.

Záporožská jadrová elektráreň nedodáva elektrinu na Ukrajinu, tvrdí okupačná správa
V pozadí Záporožská jadrová elektráreň. Foto: TASR/AP

Predstaviteľ ruskej okupačnej správy Záporožskej oblasti podľa ruskej agentúry TASS tvrdí, že ukrajinské sily prerušili posledné elektrické vedenie spájajúce Záporožskú jadrovú elektráreň s Ukrajinou.

Táto atómová elektráreň v súčasnosti nedodáva na Ukrajinu elektrickú energiu. Uviedol to člen proruskej administratívy Vladimir Rogov. Agentúra TASS ho citovala len krátko po tom, ako, naopak, činiteľ ruskej okupačnej správy mesta Enerhodar Alexander Volga vyhlásil, že elektráreň funguje v bežnom režime a elektrinu na Ukrajinu dodáva v normálnom režime.

Ukrajinská štátna spoločnosť Enerhoatom v piatok (26. 8.) ráno uviedla, že všetkých šesť reaktorov Záporožskej jadrovej elektrárne je odpojených od ukrajinskej elektrickej siete a ďalej pokračuje príprava na opätovné pripojenie dvoch blokov.

„Celkovo sú štyri (elektrické vedenia na území kontrolované Kyjevom), tri z nich prerušili už dávnejšie, pretože po celý čas prebiehalo intenzívne ostreľovanie,“ vyhlásil Rogov podľa TASS v ruskej televízii.

„Včera (vo štvrtok), pokiaľ viem, sa prerušilo štvrté vedenie,“ uviedol ďalej. Situácia v jadrovej elektrárni je podľa neho „pod kontrolou“, elektrina sa vyrába a dodáva na území Záporožskej a Chersonskej oblasti, ktorú „oslobodili“. Rusko tak označuje časti ukrajinských regiónov, ktoré jeho invázna armáda okupuje.

Protichodné tvrdenia

Krátko pred jeho vyjadrením však agentúra TASS citovala šéfa ruskej okupačnej správy mesta Enerhodar, kde sa elektráreň nachádza, Alexandra Volgu, ktorý tvrdil niečo iné. „Elektrická energia sa na Ukrajinu dodáva v bežnom režime, ako tomu bolo predtým. Jadrová elektráreň v súčasnosti funguje v normálnom režime,“ vyhlásil podľa agentúry Volga.

Úplné odpojenie v uplynulom dni nenastalo, tvrdil tiež. „Došlo iba k mimoriadnej havarijnej situácii, ktorú odvrátila automatická ochrana,“ vyhlásil Volga.

Zvyšné dva reaktory, ktoré doposiaľ boli v prevádzke, od siete podľa informácií ukrajinskej spoločnosti Enerhoatom odpojili vo štvrtok (25. 8.) pre požiar skládky popola v areáli blízkej tepelnej elektrárne, ktorý zasiahol vedenie. Požiare a následný skrat v sieti podľa ukrajinských úradov spôsobilo ruské ostreľovanie.

Odpojenie dvoch zvyšných blokov elektrárne potvrdila vo štvrtok tiež Ruskom dosadená správa Záporožskej oblasti, ktorá však tvrdila, že zariadenie už čiastočne znovu uviedli do chodu. Požiar podľa neho zavinili útoky ukrajinských síl. Niekoľko miest podľa nej preto odpojili od elektriny.

Predchádzajúce varovania

Ukrajinská firma Enerhoatom už pred niekoľkými dňami varovala, že sa Rusi chystajú odpojiť Záporožskú jadrovú elektráreň od ukrajinskej siete.

Ruské invázne sily sa najväčšej atómovej elektrárne v Európe zmocnili na začiatku marca, avšak ukrajinskí inžinieri z Enerhoatomu stále riadia jej každodennú prevádzku. Pracujú pod kontrolou Rusov.

V posledných dvoch týždňoch územie elektrárne opakovane ostreľovali, pričom Kyjev a Moskva sa z útokov navzájom obviňujú. Predstavitelia európskych spravodajských služieb útoky pripisujú Rusku, ktoré podľa nich zariadenie používa ako štít pre svoje sily a k podnikaniu delostreleckých útokov z jeho blízkosti, uviedla agentúra Bloomberg.

Situácia okolo elektrárne vyvoláva obavy z možnej jadrovej katastrofy. Medzinárodná agentúra pre atómovú energiu (MAAE) intenzívne rokuje o inšpekcii zariadení. Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj obvinil zo súčasného výpadku ruské ostreľovanie. Moskvu viní z toho, že priviedla Ukrajinu a Európu do situácie, keď sa ocitli „krok od jadrovej katastrofy“.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet