Na hlavný obsah

Nová britská premiérka Trussová sľúbila riešenie krízy rastu životných nákladov

Napríklad chce prijať opatrenia proti rastu cien energií.

Nová britská premiérka Trussová sľúbila riešenie krízy rastu životných nákladov
Na ilustračnej snímke novozvolená líderka britskej Konzervatívnej strany Liz Trussová. Foto: TASR/AP

Nová britská premiérka Liz Trussová vo svojom prvom prejave v úlohe premiérky sľúbila, že podporí hospodársky rast znížením daní a ešte tento týždeň prijme opatrenia proti rastu cien energií.

V utorkovom (6. 9.) vystúpení pred tradičným londýnskym sídlom britských premiérov v Downing Street sa tiež zaviazala, že začne riešiť krízu preťaženého verejného zdravotníctva.

Trussová vyhlásila, že sa zameria na riešenie problémov, ktoré „brzdia“ Britániu. Krajina podľa nej čelí vážnym globálnym prekážkam pre pandémiu koronavírusu a vojnu na Ukrajine.

„Som presvedčená, že spoločne dokážeme prečkať búrku. Vieme obnoviť našu ekonomiku a podarí sa nám stať sa modernou skvelou Britániou, o ktorej viem, že ňou môžeme byť,“ povedala Trussová.

Svojmu predchodcovi Borisovi Johnsonovi, ktorého v utorok vystriedala v premiérskom kresle, ministerská predsedníčka poďakovala za to, že dokončil brexit. Aj že pomohol so zavedením vakcín proti ochoreniu koronavírusu v Británii a že sa postavil Rusku, ktoré zaútočilo na susednú Ukrajinu.

Prvý oficiálny prejav Trussovej v premiérskej funkcii poznamenal prudký dážď. Chvíľu nebolo jasné, či sa vystúpenie odohrá pred Downing Street 10, alebo sa bude musieť presunúť dovnútra.

Pre zdržanie v doprave a prehánkam nakoniec Trussová vystúpila neskôr. Hovorila pod šírym nebom tak, ako sa plánovalo, lebo pršať prestalo. Pred jej príchodom sa v Downing Street davy novinárov, predstaviteľov vládnej Konzervatívnej strany i pracovníkov úradu vlády ukrývali pod dáždnikmi.

Zamestnanci premiérskeho úradu striedavo vynášali a schovávali rečnícky pult. Nakoniec ho však vrátili pred číslo desať a tesne pred premiérkiným príchodom osušili mikrofóny.

Trussová po prejave krátko zapózovala fotografom so svojím manželom Hughom O’Learym, kým vstúpila do premiérskeho sídla. Teraz ju čaká zostavovanie vlády a oficiálne vymenovanie nových členov kabinetu.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet