Na hlavný obsah

Sankcie sú pre Rusko oveľa väčší problém, než verejne priznáva

Odrazí sa to na životnej úrovni občanov.

Sankcie sú pre Rusko oveľa väčší problém, než verejne priznáva
Ruský prezident Vladimir Putin. Foto: TASR/AP

Ruská ekonomika čelí pre sankcie oveľa väčším problémom, než štát priznáva. Vyplýva to z expertnej správy pre Kremeľ, ku ktorej sa dostal portál Bloomberg.

Dokument okrem iného upozorňuje na klesajúcu dôležitosť Ruska na energetickom trhu. Odborníci tiež predpovedajú vplyv na životnú úroveň a na priemernú dĺžku života občanov.

Téme sa v Rádiožurnále na Rádiu Slovensko venoval redaktor RTVS Michal Dzúrik.

Ruská ekonomika by sa mohla počas nasledujúcich dvoch rokov zmrštiť až o 12 %. Predpovedala to skupina expertov v správe, ktorú vypracovali pre najvyšších štátnych predstaviteľov. Portál Bloomberg píše, že pravosť dokumentu potvrdilo niekoľko jeho zdrojov.

Hospodárstvo sa podľa najhoršieho scenára so sankciami vyrovná najskôr začiatkom budúceho desaťročia, keď by sa mohlo dostať späť na vlaňajšiu úroveň.

Samotná Moskva priznáva, že je pod tlakom Západu. Verejne však predpovedá priaznivejší vývoj.

„Ruská vláda zverejňuje tie štatistiky, o ktorých si myslí, že jej v skutočnosti neuškodia,“ komentuje Ondřej Soukup z Hospodářskych novin.

Produkcia ruského priemyslu sa na svetovom trhu stane nahraditeľná

Správa varuje pred prehlbujúcimi sa problémami spôsobenými obmedzenou výmenou tovarov so zahraničím.

Rusko bude podľa prognózy čeliť nedostatku súčiastok do ťažkých strojov a do lietadiel, mikročipov, SIM kariet do mobilných telefónov a napríklad aj krmiva pre ryby a hydinu alebo semien na sadenie zemiakov a repy.

Ťahúni ruskej ekonomiky – chemický, drevospracujúci a energetický priemysel, budú podľa expertov postupne strácať na význame a na svetovom trhu sa ich produkcia stane nahraditeľná.

Rusko samo obmedzuje export plynu do Európy, podľa Radovana Geista z portálu Euractiv však nemá plán B. „V súčasnosti Rusko nedokáže postaviť plynovod smerom do Číny. Niečo síce môže predávať v skvapalnenej forme, ale ani na to nemá dostatočné kapacity,“ dodal.

Experti očakávajú, že Moskva bude musieť prehodnotiť ambiciózne méty prezidenta Vladimira Putina, ktorý ešte pred vojnou na Ukrajine avizoval zvýšenie životnej úrovne a priemernej dĺžky života Rusov.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Ekonomika