Na hlavný obsah

Desaťtisíce ľudí na Václavskom námestí protestujú proti strachu

Chcú vyjadriť solidaritu s Ukrajinou a upozorniť na nutnosť ochrany demokratických hodnôt.

Desaťtisíce ľudí na Václavskom námestí protestujú proti strachu
Desaťtisíce ľudí na Václavskom námestí protestujú proti strachu. Foto: profimedia.sk

Desaťtisíce ľudí sa v nedeľu (30. 10.) popoludní zišli na pražskom Václavskom námestí na proteste proti strachu a nenávisti, ktorý organizuje spolok Milión chvíľok. Podľa spravodajcu ČTK ľudia stoja takmer po celej ploche námestia, hoci v niektorých miestach nie je dav hustý.

Organizátori chcú vyjadriť solidaritu s Ukrajinou, ktorú vo februári napadlo Rusko, a upozorniť na nutnosť ochrany demokratických hodnôt.

Polícia odhaduje účasť na desiatky tisíc ľudí. Rovnako sa vyjadrila v prípade piatkovej (28. 10.) protivládnej demonštrácie. V nedeľu však bolo námestie zaplnené výraznejšie.

Ľudia v dave držali vlajky Českej republiky, Ukrajiny aj Európskej únie. Automobilovú prevádzku na námestí zastavili, na chodníkoch po stranách boli koridory umožňujúce priechod.

V hornej časti námestia natiahli veľké, zhruba desaťmetrové vlajky SR a Ukrajiny. Na pódiu boli nápisy „Česko proti strachu“ a „Zvládneme to“. Medzi demonštrantmi je okrem iného Miloš Vystrčil (ODS), ktorý by mal pokračovať ako predseda Senátu.

Cez video má k účastníkom prehovoriť manželka ukrajinského prezidenta Olena Zelenská. Ďalšie odkazy na diaľku pošlú dramatik, skladateľ, textár a režisér Jiří Suchý a riaditeľ neziskovej organizácie Človek v núdzi Šimon Pánek.

Účasť na demonštrácii prisľúbili viaceré osobnosti

Účasť na demonštrácii prisľúbili napríklad režiséri Václav Marhoul a Helena Třeštíková, ekonóm Tomáš Sedláček a mnoho hercov. Na záver českú hymnu zaspieva Adam Mišík, zaznejú aj hymny Slovenska a Ukrajiny.

Na priebeh zhromaždenia na Václavskom námestí dohliada viac ako stovka policajtov, uviedla polícia na twitteri. „Ako vždy sú na mieste uniformovaní policajti, kriminalisti a kolegovia z antikonfliktného tímu,“ napísala.

Spolok Milión chvíľok okrem iného zvolal niekoľko akcií na podporu Ukrajiny krátko po februárovej ruskej invázii. Na Václavskom námestí sa vtedy zišli tisíce ľudí. Spolok vznikol po snemovných voľbách v roku 2017, ktoré vyhralo ANO.

Usporiadal potom demonštrácie, pri ktorých okrem iného kritizoval vtedajšieho premiéra Andreja Babiša (ANO) za stret záujmov či nedodržiavanie volebných sľubov. V júni 2019 sa na najväčšej demonštrácii zúčastnilo podľa organizátorov až 250 000 ľudí.

V piatok (28. 10.) sa na Václavskom námestí uskutočnila zhruba trojhodinová protivládna demonštrácia. Ľudia pri nej zaplnili hornú polovicu námestia.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet