Na hlavný obsah

Krajniak: Slovensko nie je homofóbnou krajinou

Sme rodina nesúhlasí s manželstvami LGBT+ ľudí.

Vľavo minister práce Milan Krajniak (Sme rodina) a nezaradený poslanec Erik Tomáš.
Vľavo minister práce Milan Krajniak (Sme rodina) a nezaradený poslanec Erik Tomáš.Foto: RTVS

Slovensko nie je homofóbnou krajinou. Povedal to minister práce Milan Krajniak (Sme rodina) v sobotu (22. 10.) v diskusnej relácii RTVS Sobotné dialógy. Podľa neho k takým krajinám patrí Saudská Arábia či Afganistan.

Krajniak zároveň nesúhlasí, že štát by sa mal ospravedlniť teroristický útok na Zámockej ulici v Bratislave. „Štát je obeťou, nie príčinou a vinníkom,“ dodal.

Na otázku, prečo hnutie Sme rodina nepodporilo návrh SaS o zavedení partnerského spolužitia pre osoby rovnakého i opačného pohlavia, odpovedal, že na Slovensku sú dostatočne zakotvené práva akéhokoľvek občana.

Koalícia chce pripraviť taký návrh, ktorý zohľadní všetky formy spolužitia vrátane manželstva. Krajniak upozornil, že ani manželia si nemôžu navzájom len tak nahliadať do zdravotnej dokumentácie.

Súhlasí s tým, že každá domácnosť by si mala usporiadať svoje majetkoprávne vzťahy. Aj preto vláda poverila ministra spravodlivosti Viliama Karasa, aby pripravil legislatívu, ktorá bude toto riešiť. Pre rokovací poriadok sa však takýto návrh môže do parlamentu predložiť najskôr o šesť mesiacov.

Nezaradený poslanec Erik Tomáš z Hlasu-SD uviedol, že návrh SaS nebol zákonom o LGBT+ menšine, ani o ich manželstve či adopcii detí. „Tento zákon mal vytvoriť priestor na diskusiu o praktických otázkach všetkých párov,“ priblížil. Poukázal na to, že súčasná mladá generácia sa nehrnie do manželstva, a preto by mali mať nejakú alternatívu.

Hnutie Sme rodina podľa Krajniaka nesúhlasí s manželstvami osôb rovnakého pohlavia a ani s možnosťou, aby si mohli adoptovať dieťa. Obáva sa, že v prípade, že by na Slovensku povolili registrované partnerstvá LGBT+ ľudí, tak by EÚ tlačila aj na povolenie manželstiev a adopcii.

Podobný názor zdieľa aj Tomáš, upozornil však, že nejde o útok proti LGBT+, ale o hodnotový postoj.

Pravidlá na sociálnych sieťach

V súvislosti s vraždou na Zámockej a množiacimi sa útokmi na sociálnych sieťach sa obaja zhodli, že pravidlá komunikácie na internete by sa mali sprísniť. Napríklad, aby ľudia museli na sociálnych sieťach komunikovať výhradne pod svojím menom.

Tomáš považuje súčasné pravidlá za príliš benevolentné. „Také isté pravidlá, aké platia pre komunikáciu v reálnom svete, by mali platiť aj v digitálnom. Každý, kto diskutuje, by mal diskutovať pod svojim menom, vtedy by ste videli, koľko hrdinov spred klávesníc by zmizlo,“ doplnil.

Krajniak by v princípe súhlasil s návrhom špeciálneho prokurátora Daniela Lipšica, aby pri bezprostrednej hrozbe mohla polícia odpočúvať bez príkazu sudcu. Potrebuje však vidieť konkrétnu úpravu zákona. Tomáš, naopak, s návrhom nesúhlasí.

Čo sa týka bezpečnostnej situácie na Slovensku, Krajniak vidí rezervy aj v technike. „Asi existujú na svete systémy, ktoré by dokázali rýchlejšie zmonitorovať agresívne prejavy na sociálnych sieťach,“ vysvetlil. Ocenil však dobrú spoluprácu spravodajských zložiek bezprostredne po útoku.

Podľa Tomáša treba posilniť policajné odbory, ktoré sa venujú extrémistickým a teroristickým aktivitám.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko