Na hlavný obsah

Pápež označil vylúčenie migrantov za škandalózne, nechutné a hriešne

Vyzval svet, aby si zvolil cestu mieru.

Pápež označil vylúčenie migrantov za škandalózne, nechutné a hriešne
Na snímke pápež František. Foto: TASR/AP

Pápež František v nedeľu (9. 10.) znovu obhajoval migrantov a ich vylúčenie označil za „škandalózne, nechutné a hriešne“. Informovala o tom agentúra Reuters.

Tiež vyzval svet, aby sa poučil z histórie a namiesto hrozby jadrovej vojny na Ukrajine si zvolil cestu mieru. František počas omše na Námestí sv. Petra za účasti asi 50 000 ľudí svätorečil „otca migrantov“ biskupa Jána Krstiteľa (Giovanni Battista) Scalabriniho a saleziána Artemida Zattiho.

„Vylúčenie migrantov je škandalózne. Spôsobuje ich smrť priamo pred nami,“ upozornil počas bohoslužby. „A tak je dnes Stredozemné more najväčším cintorínom na svete,“ povedal s odkazom na utopených utečencov pri pokuse dostať sa do Európy. „Je trestuhodné neotvárať dvere tým, ktorí sú v núdzi,“ povedal.

Očakáva sa, že po víťazstve v parlamentných voľbách sa talianskou premiérkou stane Giorgia Meloniová. V predvolebnej kampani sa zaviazala obmedziť prisťahovalectvo a sprísniť ochranu talianskych hraníc. Sľúbila tiež urýchlené repatriácie a prísnejšie azylové pravidlá.

Pápež František bez toho, aby spomenul Taliansko, varoval, že niektorí migranti, ktorých posielajú späť, žijú v „koncentračných táborov, kde ich vykorisťujú a zaobchádza sa s nimi ako s otrokmi“.

Obaja noví svätci pochádzajú z Talianska. Biskup Scalabrini založil laické združenie „Svätý Rafael“ na pomoc migrantom a Kongregáciu misijných sestier sv. Karola Boromejského. Rodina druhého svätca Artemida Zattiho sa ešte pred jeho dospelosťou usadila v Argentíne, kde ako salezián pomáhal najchudobnejším.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet