Na hlavný obsah

V tlačenici v Soule podľa najnovších údajov zomrelo 153 ľudí

Vrátane 22 cudzincov.

V tlačenici v Soule podľa najnovších údajov zomrelo 153 ľudí
Na snímke žena kladie kyticu kvetov na pamiatku obetí neďaleko miesta tlačenice, ku ktorej došlo počas osláv sviatku Halloween v Soule. Foto: TASR/AP

V tlačenici pri sobotňajších (29. 10.) oslavách Halloweenu v juhokórejskom hlavnom meste Soule podľa najnovších údajov zomrelo 153 ľudí, vrátane najmenej 22 cudzincov. Informovala o tomagent úra Reuters s odvolaním sa na hasičov.

Juhokórejský prezident Jun Sok-jol na nedeľu (30. 10.) vyhlásil štátny smútok. Vláda podľa neho dôkladne vyšetrí príčinu nešťastia, aby sa podobná tragédia už neopakovala. Obetiam zo Soulu venoval modlitbu aj pápež František.

Medzi mŕtvymi sú podľa hasičov okrem iného ľudia z Číny, Iránu, Uzbekistanu, Spojených štátov, Rakúska alebo Nórska. Hasiči tiež uviedli, že 89 ľudí utrpelo zranenia. Dodali, že 19 osôb sa nachádza vo vážnom stave.

Pôvodne úrady hovorili o 150 zranených. O troch obetiach z Ruska na sociálnej sieti telegram informovala ruská ambasáda v Soule. Väčšina obetí sú ľudia do 30 rokov, píše Reuters.

Podľa záchranárov je možné, že sa počet obetí ešte zvýši, napísala agentúra Reuters. „V srdci Soulu sa minulú noc odohrala tragédia a nešťastie, ktoré sa nemalo stať,“ vyhlásil prezident, ktorý v nedeľu ráno prišiel na miesto tragédie a vyjadril sústrasť pozostalým, píše AFP.

Pápež František sa pri nedeľnej modlitbe na Svätopeterskom námestí podľa agentúry DPA obrátil na desiatky prítomných pútnikov a vyzval na modlitbu „za všetkých, najmä mladých ľudí, ktorí včera (v sobotu) večer zomreli v Soule v tragickom dôsledku tlačenice“.

Osláv sa zúčastnilo asi stotisíc ľudí

Podľa hasičov sa predpokladá, že ľudia umreli po tom, ako sa veľký dav okolo 22.20 h miestneho času (15.20 h SELČ) začal tlačiť vpred v úzkej uličke blízko hotela Hamilton, hlavného miesta večierkov v Soule.

Podľa miestnych médií sa na oslavu Halloweenu do štvrti Itewon, ktorá je známa množstvom barov a nočných klubov, zišlo približne 100 000 ľudí. Miesto je obľúbené aj medzi cudzincami žijúcimi v Južnej Kórei a turistami.

Bola to prvá veľká halloweenska udalosť za posledné tri roky. Uskutočnila sa po tom, ako krajina zrušila obmedzenia, ktoré mali brániť šíreniu choroby covid-19.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet