Na hlavný obsah

Ministerstvo vnútra ruší stanový tábor v Kútoch

Počet osôb s neoprávneným pobytom na území SR klesá.

Ministerstvo vnútra ruší stanový tábor v Kútoch
Stanové mestečko pre migrantov v Kútoch. Foto: Vladimír Benko, Ministerstvo vnútra SR

Ministerstvo vnútra informovalo, že od utorka (20. 12.) ruší stanový tábor v Kútoch. Stanové mestečko postavil rezort ako reakciu na zvyšujúci sa počet nelegálnych migrantov.

V súčasnosti počet osôb s neoprávneným pobytom na území SR klesá. Spolu s nástupom zimy sú to hlavné dôvody, pre ktoré zrušili stanový tábor v Kútoch. Pôvodne 16 stanov a priestory pošty v areáli železničnej stanice využívali ako núdzové ubytovanie. 

“V utorok 20. decembra sa začali núdzovo ubytované osoby postupne odsúvať a začalo sa so sanitáciou stanov a interiérového vybavenia. Následne pristúpili k odvážaniu ďalšieho technického vybavenia, tak, aby najneskôr do konca týždňa stanový tábor úplne demontovali,” vysvetľuje generálna riaditeľka Sekcie krízového riadenia Michaela Kaňová.

Osoby s neoprávneným pobytom na území SR majú po registrácii na oddeleniach cudzineckej polície a prvotnej zdravotnej kontrole vykonanej v spolupráci s neziskovými organizáciami možnosť využiť kamenné budovy pobytových táborov migračného úradu v Rohovciach a Opatovskej Novej Vsi. 

Kontroly budú pokračovať

“V týchto zariadeniach môžu prebývať maximálne 7 dní, pričom počas tohto času majú možnosť požiadať o medzinárodnú ochranu. V opačnom prípade musia opustiť priestory pobytových táborov. Je zrejmé, že väčšina bude pokračovať vo svojej pôvodnej snahe dostať sa do západnej Európy. Zo strany ministerstva vnútra je to maximálna pomoc, ktorú môžeme z legislatívneho hľadiska poskytnúť,” dodáva riaditeľ Migračného úradu MV SR Ján Orlovský. 

Ministerstvo vnútra zdôraznilo, že policajný zbor bude aj naďalej vo zvýšenej miere vykonávať hliadkovú a operatívnu činnosť v boji proti prevádzačstvu a nelegálnej migrácii. Kontroly vykonávajú vo vlakoch a na cestných spojoch a to nie len na území Slovenska, ale aj v Maďarsku. Na bezpečnosť budú policajti dohliadať aj pri  prípadných presunoch osôb z Kútov do zariadení migračného úradu. 

V utorok (20. 12.) ráno sa v stanovom tábore nachádzalo deväť osôb. V čase najväčšieho migračného tlaku koncom októbra bolo v stanovom tábore ubytovaných 160 osôb. 

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko