Na hlavný obsah

Ralpha Fiennesa mnohí považujú za filmového chameleóna

Oslavuje okrúhle 60. narodeniny.

Ralpha Fiennesa mnohí považujú za filmového chameleóna
Na snímke herec Ralph Fiennes. Foto: ČTK/AP/Evan Agostini

Nenápadný a neprístupný, až chladný Angličan s trochu neprítomným pohľadom, nie je hercom jedného typu postavy alebo úzko vymedzeného filmového žánru. Mnohí ho považujú za filmového chameleóna, píše portál ČSFD.sk.

Aj keď stvárnil nacistického dôstojníka Amona Goetha vo filme Schindlerov zoznam a sériového vraha vo filme Červený drak, ale nepovažuje sa za filmového zloducha.

Zahral si Heathcliffa vo filme Búrlivé výšiny a záhadného muža vo filme Anglický pacient, ale k romantickému hrdinovi má podľa svojich slov ďaleko.

Jeho úspech nie je založený len na vzhľade alebo charizme, ale na emocionálne precítenom prístupe k hereckým úlohám, napísal internetový portál. Britský herec Ralph Fiennes vo štvrtok (22. 12.) oslavuje okrúhle 60. narodeniny.

Pochádza z neobyčajnej rodiny

Ralph Nathaniel Fiennes sa narodil 22. 12. 1962, a teda dva dni pred Štedrým dňom vo východnom Anglicku. Jeho rodina nebola veľmi obyčajná. Otec Mark Fiennes kedysi pracoval v prístavoch v Austrálii a na Novom Zélande, ale po návrate do Anglicka začal farmárčiť.

V roku 1962 sa oženil s Jennifer Lashovou, ktorá práve vydala svoj prvý román a ako dcéra koloniálneho úradníka vyrastala v Indii. Matkin strýko Sebastián bol benediktínskym mníchom a brat Nicholas kňazom a neskôr profesorom teológie v Cambridge.

Ralphovu matku v detstve považovali za labilnú a umelecky založenú hysterickú ženu. V šestnástich rokoch tak odišla zo školy. Odvtedy by písala romány, keby sa jej po Ralphovi nenarodili Martha, Magnus, Sophie, dvojčatá Jacob a Joseph a adoptovaný jedenásťročný Michael.

Na snímke herec Ralph Fiennes.
Na snímke herec Ralph Fiennes. Foto: Facebook/FilmmakerIQ.com

Ralph Fiennes preto vyrastal vo veľkej rodine, v ktorej nebola televízia, ale čítanie, maľovanie a divadlo zaujímali výlučné výchovné postavenie. Niet divu, že Ralphovou obľúbenou hračkou bola replika viktoriánskeho divadla, dodáva portál. Neskôr sa začal venovať vojenskej histórii a vyrábal si modely kavalérie.

Farmárčenie otcovi nevyhovovalo, a tak sa začal živiť ako fotograf, najmä konských dostihov a vidieckych stavieb. Rodina sa v dôsledku toho asi pätnásťkrát sťahovala. Súrodenci Fiennesovci sa nikdy nedokázali spriateliť, ale naučili sa spoliehať jeden na druhého.

Ralphova duchovná orientácia čoskoro prestala stačiť na návštevu katolíckych kostolov a na nevôľu svojej katolícky orientovanej rodiny sa čoskoro začal zaujímať o mnohé iné, najmä východné náboženské smery.

Štúdium herectva a splnený sen

S veľkým nadšením a vášňou sa venoval spevu, maľovaniu, čítaniu Shakespeara a herectvu. Jeho rozhodnutie stať sa profesionálnym hercom nikoho neprekvapilo. Po absolvovaní Bishop Wordsworth Boys‘ School v Salisbury a St Kieran’s College v Kilkenny študoval maľbu na Chelsea College of Art & Design.

Potom si splnil svoj herecký sen na Royal Academy of Dramatic Art po boku Cliva Owena a Alex Kingstonovej. Budúca hviezda seriálu Pohotovosť sa stala jeho partnerkou už počas štúdia.

„Ocenenia sú ako potlesk a každý herec rád počuje potlesk.“

Ralph Fiennes

Aj počas večierkov Ralph uprednostňoval samotu. Jeho dnes už bývalá manželka Alex Kingstonová prezradila, že si počas večierkov „veľmi často udržiaval odstup, bol zámerne asociálny a touto pasívnou agresiou si nárokoval zvýšenú pozornosť“. Jeho sestry v jeho správaní videli tú istú temnú a nestabilnú stránku, akou sa vyznačovala už ich matka.

Štúdium herectva ukončil v roku 1985 a ako dvadsaťpäťročný začal hrať v Kráľovskom národnom divadle a potom v Kráľovskej shakespearovskej spoločnosti, kde si prvýkrát vyskúšal úlohu Romea.

Úloha dôstojníka koncentračného tábora

V roku 1990 sa prvýkrát objavil v televíznom filme A Dangerous Man: Lawrence After Arabia. Skutočný filmový štart mu priniesol až film Búrlivé výšiny, kde sa prvýkrát stretol s Juliette Binochovou.

Násilie, nenávisť a vnútorná prázdnota v jeho stvárnení Heathcliffa ešte viac nadchli Stevena Spielberga, ktorý ho obsadil do úlohy navonok kultivovaného, ale vo vnútri rozorvaného človeka – veliteľa nacistického koncentračného tábora v Schindlerovom zozname.

Skôr než sa však Spielbergov spoločensky najoceňovanejší film dostal na plátna kín, Fiennes nakrútil ďalšie dva filmy – Dieťa z Maconu a horor Kormorán (oba 1993).

Najväčšie uznanie a prvú nomináciu na Oscara mu však priniesla úloha dôstojníka nacistického koncentračného tábora. Fiennesovo stvárnenie muža, ktorý je poznačený odporom k Židom a k životu ako celku, patrí k jeho najobdivovanejším výkonom.

Návrat do Londýna

V čase, keď jeho kariéra vrcholila, mu zomrela matka na rakovinu a jeho dlhoročný vzťah s Alex Kingstonovou prestal fungovať. Napriek tomu sa s ňou v roku 1993 oženil. V tom čase dostával množstvo skvelých hereckých ponúk, v ktorých mohol preukázať svoju schopnosť zahrať prakticky akúkoľvek úlohu (Quiz Show, 1994 či Zvláštne dni, 1995)

Po skúsenostiach z Hollywoodu sa vrátil do Londýna, aby sa predstavil na divadelných doskách ako Hamlet. Úspešné predstavenie by nebolo také výnimočné, keby sa Fiennes nezamiloval do o osemnásť rokov staršej Francescy Annisovej. Tá v hre predstavovala jeho matku.

Herci Ralph Fiennes a Jennifer Lopezová pri natáčaní filmu Kráska z Manhattanu.
Herci Ralph Fiennes a Jennifer Lopezová pri natáčaní filmu Kráska z Manhattanu. Foto: ČTK/AP/Photo Wire

Keď herečka opustila svojho dlhoročného partnera a Fiennes všetko povedal svojej manželke, s ktorou sa rozviedol v roku 1997, bulvár mal možno prvýkrát a naposledy dôvod o hercovi písať, uviedol portál ČSFD.sk.

Anglický pacient, vojnová dráma, s ktorou Anthony Minghella slávil oscarový úspech, znamenala Fiennesovo druhé stretnutie s francúzskou herečkou Juliette Binochovou a Fiennesovu druhú nomináciu na Oscara.

Oveľa menšie uznanie mal film Oscar a Lucinda (1997) a veľké fiasko zažil s dobrodružným filmom Pomstitelia (1998). Fiennes sa teda radšej vrátil k divadelnému režisérovi Jonathanovi Kentovi, pod ktorého vedením zožal úspech ako Hamlet.

Aj napriek neúspechom nemal núdzu o pracovné ponuky

Napriek týmto čiastočným neúspechom nemal Fiennes núdzu o pracovné ponuky a v roku 1999 nakrútil tri významné filmy.

V koprodukčnom filme Istvána Szabóa Slnenčný svit (1999) stvárnil člena rodiny troch generácií maďarských Židov, ktorá trpela monarchiou, nacizmom a komunizmom.

Vo filme Onegin (1999) sa opäť stretol so svojou sestrou Martou ako režisérkou, bratom Magnusom, ktorý zložil hudbu, a partnerkou Francescou Annisovou, ktorá takisto vo filme hrala. Sám Fiennes si zahral ruského aristokrata z 19. storočia.

Herci Ralph Fiennes a Michael Gambon sa rozprávajú v zákulisí natáčania filmu zo ságy o kúzelníkovi Harrym Potterovi.
Herci Ralph Fiennes a Michael Gambon sa rozprávajú v zákulisí natáčania filmu zo ságy o kúzelníkovi Harrym Potterovi. Foto: Facebook/Wizarding World

Ďalšia vojnová romanca, nakrútená v tom istom roku a zasadená do obdobia vojny (Hranice lásky, 1999), bola tiež nominovaná na Oscara v dvoch kategóriách.

Ralph Fiennes sa na divadelné dosky vracal takmer rok čo rok, takmer výlučne pod vedením Jonathana Kenta. V roku 2000 si zahral v jeho inscenácii Richard II. a stvárnil aj Prousta v televíznej životopisnej dráme Ako Proust môže zmeniť váš život.

V roku 2002 sa preslávil úlohou klienta psychiatrickej liečebne v Cronenbergovom filme Pavúk a úspech zaznamenal aj ako sériový vrah vo filme Červený drak. Zároveň sa objavil v maximálne odlišnej úlohe Newyorčana, ktorý sa zamiluje do úplne obyčajnej, ale ambicióznej chyžná (Kráska z Manhattanu).

Lord Voldemort

Ralph Fiennes si počas hereckej kariéry naďalej vyberá najbizarnejšie úlohy a predvádza svoje herecké schopnosti. Svoj hlas prepožičal animovaným postavičkám vo filmoch Princ Egyptský (1998) či Wallace & Gromit: Prekliatie králikolaka (2005).

Diváci ho môžu poznať aj ako zlého čarodejníka Lorda Voldemorta, zo ságy o kúzelníkovi Harry Potterovi. S partnerkou Francescou Annisovou sa v roku 2006 rozišiel. Naďalej však hrá v divadle a vo filme. V roku 2017 získal srbské občianstvo.

Herci Ralph Fiennes a Tony Revolori vo filme The Grand Budapest Hotel.
Herci Ralph Fiennes a Tony Revolori vo filme The Grand Budapest Hotel. Foto: Facebook/The Grand Budapest Hotel

Obľúbeným filmom, v ktorom si Ralph Fiennes zahral hlavnú postavu, je Grandhotel Budapešť (2014). Stvárnil v ňom pána Gustava, vrchného šéfa hotelového personálu, ktorý plní želania svojich hostí ešte skôr, než ich vyslovia.

Medzi jeho najnovšie filmy patrí bondovka Nie je čas zomrieť (2021) a Menu (2022), v ktorom si zahral samotárskeho, ale celosvetovo presláveného šéfkuchára Juliana Slowika.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet