Na hlavný obsah

Samit EÚ — Ukrajina sa bude konať 3. februára

Miesto ešte neurčili.

Samit EÚ — Ukrajina sa bude konať 3. februára
Ilustračná snímka vlajok Európskej únie. Foto: Unsplash

Lídri 27 krajín Európskej únie sa 3. februára stretnú s ukrajinským prezidentom Volodymyrom Zelenským.

Konanie samitu EÚ — Ukrajina oznámil vo štvrtok (22. 12.) hovorca predsedu Európskej rady Barend Leyts. Miesto, na ktorom bude prebiehať, sa však dosiaľ neurčilo, informuje agentúra Reuters.

„Môžem potvrdiť, že samit EÚ — Ukrajina sa bude konať 3. februára,“ povedal Leyts. Dodal, že Zelenskyj dostal „otvorenú pozvánku“ do Bruselu, čo však neznamená, že vrcholná schôdzka sa uskutoční práve tam.

Reuters citujúc nemenovaných predstaviteľov EÚ píše, že témou samitu bude zrejme hľadanie spôsobov, akými môže Európska únia naďalej Ukrajine pomáhať vo vojne proti Rusku. Lídri krajín eurobloku by tiež mali zhodnotiť ukrajinské snahy o členstvo v Únii.

Zelenskyj už od začiatku ruskej invázie (24. februára 2022) pravidelne vystupuje na samitoch EÚ prostredníctvom videospojenia.

V stredu (21. 12.) uskutočnil svoju prvú zahraničnú návštevu od vypuknutia vojny. Viedla do USA, kde sa stretol s americkým prezidentom Joeom Bidenom a vystúpil v Kongrese.

USA pri tejto príležitosti ohlásili nový balík pomoci Ukrajine v hodnote 1,85 miliardy dolárov, ktorého súčasťou bude aj batéria systému protivzdušnej obrany Patriot.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet