Na hlavný obsah

V Malej Fatre stopovali veľké šelmy

Podmienky na to však neboli ideálne.

V Malej Fatre stopovali veľké šelmy
Na ilustračnej snímke medvede hnedé. Foto: RTVS

V Malej Fatre hľadalo stopy veľkých šeliem takmer 80 ochranárov a dobrovoľníkov. Tento ročník monitoringu rozšírili aj o oblasť Lúčanskej Malej Fatry.

Stopovanie rozsiahleho územia za jeden deň by pracovníci národného parku bez dobrovoľníkov nezvládli. Zbieranie údajov každoročne priláka aj nováčikov, ktorých zoológovia vopred oboznamujú so správnym zaznamenávaním nálezov.

„Zaškoľovali sme ich. Vysvetlili sme teoretické veci a praktické veci vyskúšajú v teréne,“ priblížil zoológ z Mendelovej univerzity v Brne Martin Duľa.

Podmienky neboli ideálne

V Malej Fatre sú cieľom stopy, trus alebo aj zvyšky koristi, ktoré po sebe zanechali napríklad rys, vlk, mačka divá alebo medveď. V sobotu (21. 1.) však podmienky na stopovanie neboli ideálne.

„Cez noc napadlo veľa čerstvého snehu. Takže aj stopy vidíme iba čerstvé,“ vysvetlila študentka z Prahy Jana Šrutová.

Menší výskyt stôp na druhej strane vraj môže zjednodušiť konečné vyhodnotenie monitoringu. Podľa zoológa Národného parku Malá Fatra Tomáša Flajsa tým predídu „starším a duplicitným stopám“.

Pozrite si celú reportáž RTVS:

Už na treťom ročníku akcie sa zúčastnila aj študentka zoológie z Karlovej univerzity Lenka Ondrová. „Za tie tri roky sme na medveďa ešte nenarazili, ale rysy či vlky vidíme celkom bežne,“ povedala.

Stopovanie ukáže, ako sa vyvíja lokálna populácia šeliem a či napríklad aj pod tlakom človeka mení svoje zvyky. Získané údaje chcú na správe národného parku vyhodnotiť do konca mesiaca.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Regióny