Na hlavný obsah

Na horskom priechode Soroška sa rozpadáva oporný múr. Jeho uzavretie by výrazne skomplikovalo dopravu

Ide o významnú medzinárodnú cestu.

Na horskom priechode Soroška sa rozpadáva oporný múr. Jeho uzavretie by výrazne skomplikovalo dopravu
Oporný múr na horskom priechode Soroška sa rozpadáva. Foto: RTVS

Na horskom priechode Soroška v okrese Rožňava je poškodený oporný múr. Jeho časť sa zosypala do rokliny. Podľa cestárov je však tento úsek bezpečný, cesta poškodená zatiaľ nie. Na tento problém upozornili vodiči už pred dvomi rokmi.

Oporný múr sa začal rozpadávať pred rokom a pol. Vtedy ho cestári čiastočne sanovali. Druhý raz sa časť z neho zosypala do rokliny pred dvoma mesiacmi. „Príslušný správca za dva mesiace neurobil nič, porucha sa naďalej rozširuje a už pomaličky hrozí zosúvanie,“ vysvetlil Slavomír Zubriczky, starosta obce Jablonov nad Turňou.

Oporný múr sa však poškodil už aj na ďalších miestach. Podľa Slovenskej správy ciest je však úsek bezpečný a zatiaľ nehrozí jeho uzatvorenie. „SSC aktuálne pripravuje súťažné podklady na vyhlásenie verejného obstarávania na odstránenie havarijného stavu dotknutého úseku. Zároveň je pred ukončením verejné obstarávanie na vypracovanie projektovej dokumentácie sanácie svahu a dotknutej cesty,“ uviedol hovorca SSC Martin Guzi.

Situácii na horskom priechode Soroška sa v reportáži venovala redaktorka RTVS Martina Beshirová:

Prechod cez Sorošku využíva denne vyše 8 500 áut – 20 % tvorí nákladná doprava. Uzavretie čo i len jedného pruhu by znamenalo výrazné spomalenie dopravy. Ide pritom o medzinárodnú cestu, spojnicu východu so západom.

„Dlhé roky spomínaná stavba tunela Soroška je momentálne v nedohľadne a motoristom nakoniec ostane tranzitovať z východného Slovenska do Bratislavy cez Maďarsko. Väčšina motoristickej verejnosti z košického regiónu už vlastne využíva diaľničný ťah cez Miškovec a Budapešť,“ priblížil dopravný analytik Pavel Titl.

Problémom sú aj obchádzkové trasy, ktoré vedú cestami druhej a tretej triedy. „Ktoré nezodpovedajú, čo sa týka kvality povrchu a nosnosti, pre ťažkú nákladnú dopravu. Sú to všetko komunikácie, kde je zákaz vjazdu nákladných vozidiel nad 12 ton, respektíve 3,5 tony. Neviem si predstaviť, že by Sorošku úplne uzavreli,“ dodal analytik.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Regióny