Na hlavný obsah

Ak chce prezidentka od OĽANO podporu úradníckej vlády, musí s nami rokovať, povedal Matovič

Rokovania s prezidentkou nevylučuje.

Ak chce prezidentka od OĽANO podporu úradníckej vlády, musí s nami rokovať, povedal Matovič
Zľava Igor Matovič a Marián Viskupič. Foto: TASR/koláž RTVS

Ak chce pani prezidentka Zuzana Čaputová získať podporu svojej úradníckej vlády u hnutia OĽANO, najprv s nami musí rokovať. Povedal v sobotu (6. 5.) v diskusnej relácii RTVS Sobotné dialógy predseda hnutia Igor Matovič. Zároveň takúto vládu nazval progresívnou vládou Zuzany Čaputovej.

Nevylúčil, že s prezidentkou bude o zložení úradníckej vlády rokovať, ak to ona sama navrhne. Poslednú ranu vláde Eduarda Hegera podľa Igora Matoviča uštedril jeho vlastný človek – poverený minister Rastislav Káčer. Ten v piatok (5. 5.) požiadal prezidentku o odobratie poverenia vedenia rezortu zahraničných vecí.

Podľa predsedu výboru pre financie a rozpočet Mariána Viskupiča prezidentka už nemá na výber a úradnícku vládu musí vymenovať. „Bude najlepšie ukončiť toto trápenie a vymenovať úradnícku vládu, ktorá môže Slovensko v relatívnom pokoji doviesť k predčasným voľbám,“ povedal.

Na otázku, kto by mohol obsadiť funkciu premiéra vlády úradníkov odpovedal, že je to plne v rukách pani prezidentky. „Strana SaS bude takúto vládu podporovať tak, aby veci fungovali čo najlepšie,“ dodal. Slovensku má štyroch chýbajúcich ministrov a chaos, ktorý vytvárajú strany bývalej koalície, uviedol s tým, že všetko bude lepšie ako to, čo máme teraz.

Kauza Samuela Vlčana

Téma, ktorá diskusiu o vymenovaní úradníckej vlády opäť spustila, je kauza ministra pôdohospodárstva Samuela Vlčana. Jeho rodinná firma dostala v apríli od ministerstva životného prostredia nenávratný príspevok približne 1,4 milión eur. Po medializovaní týchto informácií vo štvrtok (4. 5.) ponúkol svoju funkciu k dispozícii.

Igor Matovič odmieta, že by bol zodpovedný za vzniknutú situáciu. Obvinil Eduarda Hegera, že zvaľuje na OĽANO svoju zodpovednosť za ministra, ktorého sám nominoval. „Vlčan nebol nominantom OĽANO, ale Eduarda Hegera,“ uviedol Matovič.

SaS nebola problém, tvrdí Viskupič

Považuje za komické, že sa Heger vo štvrtok verejne ospravedlňoval za chaos v krajine a obviňoval pritom Igora Matoviča. „Jeho slová by som mu veril v prípade, že by mi vyčítal veci aj mimo kamier. Nikdy to však nespravil,“ dodal.

Marián Viskupič na otázku, či strana SaS s odstupom času neľutuje svoj odchod z vlády odpovedal, že rozhodne nie. „Odišli sme z vlády, ktorá nefungovala,“ uviedol. Podiel viny strany SaS na rozpade vlády odmieta. „Ak by bola naša strana problém, vláda by mala naďalej fungovať aj po jej odchode. Nasledoval však riadený-neriadený rozpad, ktorý sa dostal do stavu, že prezidentka nemá inú možnosť, ako vymenovať úradnícku vládu,“ skonštatoval.

Eduard Heger si podľa neho nemal „hrýzť do jazyka“ v čase, keď sa Igor Matovič a predseda strany SaS Richard Sulík hádali. Hegerove slová podľa Viskupiča prišli príliš neskoro.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko